BEZÁRÁS
ÜGYEK

Loptop akció

MENÜ

Loptop akció

Az Önök segítségével igazolható: KÉT-HÁROMSZOROSAN TÚLÁRAZOTT, ELAVULT ÉS GYENGE LAPTOPOKAT OSZTOGATNAK AZ ISKOLÁKBAN a legújabb EU-s projekt keretében. 

A projekt mostani szakaszában 120 ezer gépet osztottak ki 26 milliárd+ÁFA összegben, ez gépenként bruttó 270 ezer forint körüli összeg. Azonban az Önök által küldött adatok alapján ebből a pénzből átlagosan kb. 90-140 ezer forintot érő, már régen nem is forgalmazott eszközöket kaptak a gyerekek.

Mintha valahol egy raktárban évek kóta porosodó gépeket szedtek volna elő.

Belegondolni is rossz, hogy csak ezen az első szakaszon valaki (minimum) 12 milliárdot keresett jogtalanul. Az pedig már-már humoros, hogy ezt az irgalmatlanul sok pénzt úgy lopták el, hogy az EU a korrupciós aggályok miatt még el sem kezdete folyósítani az ún. Helyreállítási Alap pénzeit (a projektet ebből finanszírozza a kormány az ún. RRF-1.2.1-2021-00001 számú, „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című projekt keretében) Az ügyben bejelentést fogok tenni az Európai Csalás Ellenes Hivatalnál (OLAF), és a vicc kedvéért a magyar Integritás Hatóságnál is. A magukat hülyének tettető rendőröknél kár feljelentést tenni, mert már számtalanszor le merték írni, hogy “az, hogy valamit a piaci árnál jóval drágábban vesz az állam, önmagában nem kelti bűncselekmény gyanúját”. 
Tudom, hogy durvák a fenti megállapítások, ezért összegyűjtöttem néhány részletet:
Itt kértem az Önök segítségét https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=907246357430326&id=100044349103240
A közbeszerzés linkje itt található: https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7025_2022/


Az Önök által beküldött gép típusok ezek voltak:

 • Budapest VIII.-XXIII. Ker köznevelési intézményei  
  ASUS BR1100F
 • Budapest I.-VII. Ker köznevelési intézményei
  Dell Latitude 3140
 • Borsos-Abaúj-Zemplén megye köznevelési intézményei
  DELL Latitude 3140
 • Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye köznevelési intézményei
  DELL Latitude 3140
 • Békés és Jász-NagyKun-Szolnok megye köznevelési intézményei
  HP Pro x360 Fortis 11 G11
 • Csongád-Csanád és Bács-Kiskun megye köznevelési intézményei
  HP Pro x360 Fortis 11 G11
 • Fejér és Komárom-Esztergom megye köznevelési intézményei
  HP Pro x360 Fortis 11 G11
 • Heves és Hajdú-Bihar megye köznevelési intézményei
  HP Pro x360 Fortis 11 G11
 • Vas, Tolna és Zala megyei köznevelési intézményei
  HP Pro x360 Fortis 11 G11
 • Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye köznevelési intézményei
  Lenovo 300w Gen4
 • Pest megye köznevelési intézményei
  Lenovo 300w Gen4
 • Somogy és Baranya megye köznevelési intézményei
  Lenovo 300w Gen4

Ezek önmagukban még nem mondanak sokat, azonban a részletes specifikációvall az is kiderül, hogy mindegyik gép nagyon kevés (4 Gb) memóriával és gyenge processzorral rendelkezik)

Az alábbiakban néhány kommentelő véleménye olvasható. Némelyikük elég keresetlen szavakkal ugyan, de mindannyian megerősítik az általam megkérdezett szakértők véleményét: két-háromszoros áron veszünk ócska, elavult gépeket.

agytrösztök dolgoznak a kormányban 45 perces óra azzal fog elmenni, hogy a böngészőben betöltsön valamit mert az ott lévő net is gondolom ugyan ilyen sz@r

Az ember nem szereti magát lúzernek érezni. Ha ingyen van elkéred. Most megjött. Kb 97.000Ft egy ilyen Asus. 4GB/128SSD. Az állam egy ilyenért 400.000-t fizet egy haver cégnek. Még mindig van mit ellopni. Bosszant, hogy látom, hogy lopnak.

A facebook-on láttam a felhívását, melyre reagálnék én is, mert gyermekemnek tegnap vettem át a Zuglói Munkácsy Mihály Ált Isk és AI-ban az “ingyenes” laptopot.

Asus br1100fk típusú

Intel Premium Silver N6000 processzor 

4Gb memória 

Érintő toll nélkül

Az ismerősöm gyereke már megkapta. Egy 11 colos HP gép, 6 magos Intel Inside processzor, 4 GB memória, 128 GB háttértár van benne, WIN 11 op. rendszerrel. Tanuláshoz éppen lehet használni, de én ilyet nem vennék meg a saját gyerekemnek. ( Mondjuk kifejezetten programozás tanulására én nem is ajánlanám. ) Hasonlóak kb. 80- 140 ezer HUF környékén vannak a piacon. ( Érdekes, ezt konkrétan még nem találtam meg. ) Arra viszont megesküdnék, hogy egy focista különb gépet kap a klubjától “munkaeszköznek”.Mosolygok amikor ezzel dicsekednek. Ez egy vicc 

A 4 GB RAM memória azt jelenti, hogy a win11 rendesen nem is tud dolgozni. Ma a 8GB a minimum, mert a mai programok memóriaigénye óriási. Főleg ha több minden fut, vagy például olyasmik mint CAD tervező, videó vagy fénykép szerkesztőket akarna futtatni ahogy egy iskolástól elvárnánk, hogy ezeket tanulja, akkor kiderül, hogy ilyen laptop nem ér semmit

Egyébként, mindegy is, hogy mennyi mert semmire sem használható?. Ha az ember nem megy fel vele a hálóra akkor az Office elketyeg rajra?. Ha az ember böngészni is szeretne akkor 2 nap után letérdel?.

Nálunk most megy a regisztráció, jövő tavasszal kapják a gyerekek

A kiosztásra kerülő notebookok típusa: Lenovo 300w Gen4 (11,6″-os érintő kijelző, 128 GB SSD és 4 GB DDR4 memória.

RRF-1.2.1 projekt keretében összesen 140 ezer darab notebook kiosztása valósulhat meg ebben az évben az 5., 6. évfolyamos tanulók részére.

A lányom ilyen gépet kapott tegnap:  HP Pro x360 Fortis 11 hüvelykes G11 noteszgép

most vettem át a “szuper” laptopot, nagyon gyenge konfiguráció, a processzort nem is nézem, de a 126Gb SSd és ami a legnagyobb gond a 4GB RAM ez nagyon kevés gyakorlatilag nem fog nagyon együtt tudni menni a Chrome és a Teams. (memória) 

Szégyen, 135.000 Ft a laptop legutolsó kiskereskedelmi ára áfával és nem kapható hiszen ez egy nagyon elavult kifutó modell. A gyerek a Radnótiba jár, ami az ország legjobb iskolája. 

Szégyen. 

Asus BR1100FK

Elkérni elkértük, mert egy fillért nem hagyunk bennük, de nincsenek fideszes csodák fostalicska az egész. 

Üdvözlettel,

X

 Íme hetedikes kisfiam csodagépe, melyet az iskoláján keresztül kapott. Nem kellett fizetni érte, ezért első hallásra még örülhetnénk is…, ha nem tudnánk, hogy milyen ügy rejtőzik mögötte. A nagyon gyenge, iszonyú lassú gép országos beszerzési botrányáról Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rántotta le a leplet. Több milliárdos csalás áll a beszerzés mögött, hiszen egy gép beszerzése pont a duplájába került, mint amennyiért az a boltokban megvásárolható. 

Tudom, majd néhányan azt mondják, hogy ajándék lónak… azoknak üzenem, hogy a vásárlásra fordított pénzt minden magyar pénztárcájából kilopták! Ezt ne feledjék!

Ettől függetlenül az is szomorú, hogy a fiam iskolájában nagyon kevesen igényeltek gépet. Van olyan hetedikes osztály, ahol mindössze öten kértek. A mienkben talán a tanulók 60%-a. 

Beszéltem olyan szülővel, aki nem találta a Kréta rendszerben a regisztrációs felületet és ledöbbent, amikor elmondtam neki, hogy az a szülői Kréta felületen van. Nem is hallott arról, hogy ilyen létezik.

A projektben részt vevő intézményekbe földrajzi elhelyezkedésük szerint más-más típusú eszközök kerülnek majd kiszállításra, azonban minden típus egységes műszaki tartalommal rendelkezik, amely 11,6”-os érintőkijelző, 128 GB SSD és 4 GB DDR4 memória.”

Nagyjából ugyanazt a technikai színvonalat képviselik, ami nem 2023-as.

Valószínű, hogy megkeresték a gyártókat, hogy melyik az a specifikációhoz legjobban illő gép, ami a lélegeztetőgépekhez hasonlóan porosodik egy raktárban, és mennyit tudnak engedni a feléből, ha elviszik mindet…

Október 3-tól 15-ig tartott a regisztráció, ezt meghosszabbították október 23-ig, majd a maradék gépet intézményen belüli felhasználásra lehetett igényelni.

Jelenleg a tavaszra hirdetett regisztráció zajlik az 5., 6. és 9. évfolyamos tanulók számára.

A fiam 7.osztályos Kecskeméten. Ő és az osztálytársai az alábbi gépet kapták:

Hp proX360 fortis 11′ 

https://www.hp.com/hu-hu/products/laptops/product-details/2101723344

 Minden típus egységes műszaki tartalommal rendelkezik, amely 11,6”-os érintőkijelző, 128 GB SSD és 4 GB DDR4 memória: Somogy és Baranya vármegye köznevelési intézményei Lenovo 300w Gen4

https://kk.gov.hu/digitalis-oktatashoz-valo-egyenlo-hozzaferes-felteteleinek-biztositasa-a-tanulok-es-a-pedagogusok-szamara-rrf-1-2-1-2021-2021-00001

EU 201 Mrd Ft-ot ad 615e iskolai laptopra, ez kb 316eFt /gép. Amit kioszt az állam az pl: Dell Latitude 3140, 11,6’, 128 GB SSD, 4 GB DDR4 laptop. Egy Core i3-as, alsópolcos sz@r. Ennél jobb (!) Dell 120e. Hányszorosan van túlárazva, 2-3-4x? 127 Mrd az alkotmányos költség ?‍♂️

A pályázat szerint 560e gyerek 55e tanár. Mi ezt a KONKRÉT specet kaptuk, ezt vettem alapul. Csodálkoznék, ha nagy eltérés lenne felfele. Ez egy 80e gép. 170e az már Corei7, az utcáról, 300e Ft+ csúcs laptopok vannak, de nem félmillió db rendelésnél…. Ez vmi elképesztő lehúzás

 45 perces óra azzal fog elmenni hogy a böngészőben be töltsön valamit mert az ott lévő net is gondolom úgyan ilyen szar gratulálok a kormány nagyon okos embereinek hogy ezt akarják a gyerekeknek

 Erre az évre is kell 1 lélegeztetőgép projekt…

 Valami hasonló jutott eszembe nekem is. Mi ezt kaptuk HP x360 Fortis 11” G11.

 A maffiakormányzás igy működik, nem a gyerekekről szól….

Nagyon tisztelem a munkáját!

Bocsánat, hogy egy olyan címről írok, ami nem valós, (egy iskolában dolgozom saját nevem alatt nem tudom vállalni).

De, amit írok az igaz és a médiában nincs róla hír. Pedig árnyalná kicsit az RRF 1.2.1 140 ezer laptop kiosztása körüli felhajtást:

Kréta Teszek komponense, amiben az iskoláknak az átadást kell elektronikusan regisztrálni több mint egy hete eltűnt a krétából.

 “kiszállítás alatt”státuszban látszanak benne eszközök, és nem tudják a státuszukat átállítani. Ezért csak papíron megy az osztás. Az elektronikus adminisztráció áll. 

Szóval megint valami “terheléses támadás” megy a Krétában már több mint 1 hete.

Pedig a lapokban azt olvasom ezen pályázat forrásai közül is költöttek a Kréta további fejlesztésére.

Az is érdekes, hogy a pályázat pedagógusok és diákok esélyegyenlőségéről szól, de a pedagógusok nem kaphatnak eszközt, mert már egy korábbi EFOP 3.2.4-ben kaptak. Igaz azok már elmúltak 5 évesek és sok már rossz vagy lassú. De annak még nem járt le állítólag a fenntartási időszaka.

Köszönöm, ha foglalkozik vele!

_________________________________________________________________________________

Arra, hogy mennyibe kerülhetnek valójában ezek a bruttó 270 ezer forintért megvett eszközök, nagyon nehéz konkrét adatot találni, mivel annyira elavultak, hogy már nem beszerezhetőek. Mindenesetre alább néhány link, amelyek alátámasztják a szakértők és a kommentelők állításait. Vegyük azt is figyelembe, hogy ezek EGY GÉP megvásárlására érvéyesek, nem pedig 120 ezres darabszámra…

Frissítés:

DARABONKÉNT EZER FORINTÉRT RAGASZTOTTAK MATRICÁT AZ ISKOLAI LAPTOPOKRA

https://www.facebook.com/100044349103240/posts/pfbid0XrEsxfPm7uz248VoRMGfNyB8WdPRmz6Uax2mKDtPGZv5u9qKCzKeyNzA1zZc1AqRl/