BEZÁRÁS
ÜGYEK

A gyermekvédelmi pénzmosógép

MENÜ

A gyermekvédelmi pénzmosógép

EBBE A VISKÓBA KÉT MOSÓGÉPET is tettek, AZ EGYIKET EGY  20 MILLIÁRDOS, A MÁSIKAT EGY 13 MILLIÁRDOS  “GYERMEKVÉDELMI PROGRAM” részeként. AZ EGYIKKEL DÉLELŐTT, A MÁSIKKAL DÉLUTÁN MOSHATNAK a rászoruló gyermekek szülei, ahogyan azt az általam fotózott beosztás is mutatja… Így küzdünk a gyermekszegénység ellen Abszurdisztánban.

Elmebaj, tragikomédia.

A viskó a nógrádi Zabar faluban található az önkormányzat épülete mögötti sufniból kialakítva. Azért mentem oda, hogy megnézzem a 13 milliárdos (!) “Integrált Gyermekesély Program” részeként a helyi önkormányzatok által 400 millióból üzemeltetett hét “Jelenlét HÁZ” egyikét. Azon nem lepődtem meg, hogy a “Jelenlét ház” helyén egy lekoszlott, minimálisan kipofozott viskót találtam.

Nagy meglepetésemre azonban ugyanabban az épületben egy “Jelenlét PONT” is üzemel, a Máltai Szeretetszolgálat által elnyert 20,86 milliárdos “Fókuszban a gyermek-gyermekek esélyeinek növelése a hátrányos helyzetű településeken” fantázianevű programból finanszírozva.  Annyival ugyan jobb volt a helyzet, mint a közeli Mizserfán, hogy itt legalább nyitva találtam az intézményt. Még gyermekeket is láttam: a Pedagógiai Szolgálat Salgótarjánból érkezett logopédusához jöttek. Az ugyan kérdéses, hogy miért kell a szülőnek plusz elfoglaltságot biztosítva az óvodából ebbe a viskóba áthozni a gyermeket, de ez volt a kisebbik probléma.  A nagyobbik az, hogy a JELENLÉT HÁZ (13 milliárdos projekt) és a JELENLÉT PONT (20.8 milliárdos projekt), mint gyermekszegénység elleni projektek fő “attrakciója” pont ugyanaz: egy mosógép. Pontosabban KETTŐ, MERT MIND A KÉT PROGRAM KERETÉBEN HOZTAK EGYET. Az ott dolgozók kínjukban azt találták ki, hogy a lepapírozás kedvéért délelőtt az önkormányzati “Gyermekesély Program (“GYES”) mosógépét használhatják az érdeklődők, délután pedig a máltaiak Jelenlét Pont (JP) keretében kapott eszközt…. 

Ez persze csak tragikomikus, de sokkal nagyobb baj, hogy hány milliárd gyermekszegénység elleni küzdelemre szánt  forint megy el úgy, hogy ugyanarra párhuzamosan különböző programokból fizetnek. Hány teljesen fölösleges tanulmány, oktatási segédlet, felmérés, stratégia készülhetett többszörösen kifizetve, hány többszörösen elszámolt rendezvényt “tarthattak”, hány ilyen teljesen felesleges viskót alakíthattak ki országszerte az elmúlt tíz évben, miközben az alap probléma nemhogy nem javult, hanem tovább romlott?   Néhány éve már több, gyermekszegénység ürügyén szétlopott projektről beszámoltam, gyakorlatilag semmilyen érdeklődést sem kiváltva. Talán a kegyelmi botrány által -sajnos csak ideiglenesen-  a hátrányos helyzetű gyermekekre vetülő fény kicsit megvilágítja az ezzel az ürüggyel eltékozolt milliárdokat is. Néhány napja a mizserfai projekt kapcsán elmondtam, hogy a következő hetekben részletesen megvizsgálom a “Gyermekesély” programokat. De a zabari kettős mosógép példája azt sugallja, hogy legjobb esetben is csak a jéghegy csúcsát fogom látni.   A “Gyerekesély programokról” itt írtamhttps://www.facebook.com/100044349103240/posts/pfbid0CJMmbTyz3vLEBxj2rLgsoxMyvakHcimrxzgFHirB9TJPTjSMTJi3gC8Tkf1XFrqgl/
A Máltaiak projektjéről itt találhat információkat:  https://fokuszbanagyermek.hu/programelemek/jelenlet-pontok/