BEZÁRÁS
ÜGYEK

Mire is szövetkeznek a “szociális szövetkezetek”?

MENÜ

Mire is szövetkeznek a “szociális szövetkezetek”?

A 32. Korrupcióinfó ismét a Mengyi-Voldemort ügy hátterét igyekszik megvilágítani. Ott svindlerek 25 “szociális szövetkezetet ” alakítottak, hogy a “Szociális szövetkezetek hálózatosodása” projekten 800 milliót kaszáljanak Mengyi Roland és az EMMI vezetőinek segítségével.

Azt a programot leállította a minisztérium a nyomozás hírére, azonban a palyazat.gov.hu oldalon sok tucat olyan “szociális szövetkezet” projektet találunk, amelyekről ordít, hogy semmi köze a hátrányos helyzetű emberek önsegítő munkahelyteremtéséhez, hanem csak a szövetkezeti formára hivatkozva a 15-50 milliós uniós támogatás és a jelentős adókedvezmény lenyúlására találták ki őket

Konkrét információink vannak róla, hogy vidéken az elmúlt hetekben tömegesen alapítottak kamu szövetkezeteket az új pályázatok lehívására, ezeket vizsgáljuk és a bizonyítékokat nyilvánosságra fogjuk hozni.

Most még az előző ciklus kifizetéseit szemlézzük.

A TÁMOP 2.4.3.D.1-13/1 Szociális gazdaság fejlesztése – Az önfenntartást célzó szociális szövetkezetek támogatása a konvergencia régiókban program kifizetéseit nézve számos, ordítóan gyanús projektet találunk. A szövetkezetek közül soknak az elnevezése is bicskanyitogató, azonban több szövetkezetnél annyira egyértelmű a csalás (például ugyanarra a projektre ugyanazon a helyen két néven vettek fel 50 milliót), hogy feljelentést fogunk tenni. Nem állíthatjuk mindegyikről, hogy csalásról van szó, de a gyanú a legtöbb esetben fennáll. Természetesen ezek a kifizetések csak az irányító minisztérium asszisztálásával jöhettek létre

Egy csokrot állítottunk össze, a “szociális szövetkezetek” neve, az elnyert uniós támogatás összege és a http://terkepter.palyazat.gov.hu oldalra feltöltött projektleírásokból, illetve -ha van- képekből tessék gyönyörködni!

1) ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKÁBAN SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – 49 millió forint (Dunaföldvár Aradi utca)

unnamed

A gyűjtést ez a kép inspirálta, köszönet érte egy dunaföldvári facebookozónak. A fényképet össze lehet vetni a szövetkezet honlapjával. A “szövetkezet” székhelye a kép és az Opten szerint is Dunaföldvár, Aradi utca 6. alatti lakatlan ház, ám az Opten szerint a telephelye van az Erzsébet körút 51. szám alatt is, a “szövetkezet” vezetője Gerzsényi Tamás pedig egy Szentendre, Nap utca 26. címen:

[su_gmap address=”47.6777442,19.0703756″]
Az Erzsébet körúti “telephelyen” van bejegyezve a tulajdonos MediaCo Kft. nevű vállalkozása, de a tulajdonoshoz köthető (Gerzsényi Melindán keresztül) a MediaGO Alapítvány is.

A projekt leírása:

ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKÁBAN PROJEKT CÉLJA: szociális és helyi gazdaság fejlesztése az alábbi piacképes termékcsoportokkal: piackutatási, adatrögzítési, adatbányászat, adatellenőrzés. PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉSÉBE, TERMÉKEK KIALAKÍTÁSÁBA BEVONÁSRA KERÜLT A CÉLCSOPORT (14 fő – munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók, KÉPEZZÜK 50%-át)

Projekt eredménye:

ÖNFENNTARTÓ és MINTA PROJEKT működőképes profitorientált modell adása/másolhatósága a leendő és meglévő szociális gazdaságoknak.
Részletek >>

2) ALKALMAZOTT KUTATÁS FEJLESZTÉS SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – 49,9 millió forint!!!!

Itt maga a cím is üvölt, de ha az Opten által megadott vezetőket (orvosok) nézzük, rögtön megkérdőjelezhető a “szociális szövetkezet” létjogosultsága.
Dr. Körtesi Zsombor és Dr. Felszeghi Sára, a dr Felszeghi és társa egészségügyi Bt-ből, a “szövetkezet” központja Miskolc Avasalja utca 34/A.

Az Alkalmazott Kutatás Fejlesztési Szociális Szövetkezet jelen projektjének keretében a Miskolci kistérségben Miskolcon, Borsod Abaúj Zemplén megyében kíván megvalósítani egy foglalkoztatási programot, amely a kutatás fejlesztés területén 11 főnyi jelentős arányban hátrányos helyzetű személy számára teremt lehetőségeket közösségi kutatás fejlesztési platform létrehozásával és kutatás fejlesztési feladatok elvégzésével, jövedelem és önfoglalkoztatás megteremtésével, közösség építésével.
unnamed

 

3) INFO PARTNER SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – Részletek >>

4) CHETRIN Szociális szövetkezet – 50 millió forint

Kétsoprony Tanya 438: Elvileg egy lovastanyát építettek, elvileg beteg gyerekek gyógylovagoltatása véljából “Lóra fel” program 50 millió, de a neten nincs nyoma. A szövetkezet telephelyeként szolgáló tanyán felépítendő lovarda gyógypedagógiai hasznosítása történik. Szeretnénk a sérült gyerekek számára gyógylovaglási lehetőséget biztosítani. Az újonnan kialakított munkahelyen 14 roma származású embernek (13 főállású és 1 félállású) adunk munkát, ezzel jelentősen javítva a település megtartó képességét. A szociális szövetkezet telephelyeként szolgáló tanyán gyógypedagógiai célú lovaglás és lovastorna lehetőségét teremtjük meg. Ugyanezen a címen (Kétsoprony Tanya 438) alakult MÉGEGY: KÉTSOPRONYI ZSUTI SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET, amely szintén kapott 50 milliót a Lovagolj! – Gyógyturizmusra épülő szociális gazdaság fejlesztés Békés megyében projektre Hátrányos helyzetű, roma munkanélküliek számára munkahelyek teremtése, mivel a lakóhelyükön és a kistérségben erre kizárólag önfoglalkoztatással van lehetőség. A szövetkezetnek székhelyet biztosító tanyán kialakítandó gyógylovaglás adja az alapot a szövetkezet szolgáltatásaihoz, azon keresztül a helyi tanyasi turizmus népszerűsítéséhez, miközben a rászoruló gyerekek gyógyulását is segítik. Ez az új, munkahely 14 embernek ad munkát: 13-an napi 8 órában, 1 fő pedig napi 4 órában dolgozik. Ezzel KÉTSZER FIZETTETTÉK KI UGYANAZT A PROJEKTET.

5) E_KURZUS SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET

http://www.e-kurz.hu/referenciak/ üres….  Szeged Alsó kikötősor 11 Sousth Szeged Business Center

A társadalmi kohézió erősítése érdekében a hátrányos helyzetű térségekben/településeken élő, gyenge munkaerő piaci pozíciókkal bíró munkanélküli emberek számára komplex szolgáltatások, képzést és foglalkoztatást kínáló komplex szövetkezeti keretek között szervezett program bevezetése, eddig nem használt e-módszerek elterjesztése, szolgáltatásban jelentkező fehér foltok kompenzálása, közösségfejlesztő tevékenységre épülő hosszútávú működés megalapozása. A pályázat időtartama alatt 11 fő munkavállaló foglalkoztatása valósul meg. A megvalósítás időszakában 400 órás szakmai kompetenciákat fejlesztő “Virtuális Tutor és e- kurzus fejlesztő” című képzést végeztek el a résztvevők, ezen kívül részt vettek csapatépítő, érzékenyítő tréningen bővítették munkaerőpiaci ismereteiket, valamint megismerkedtek a környezeti fenntarthatóság rendszerével, amelyekről a képző tanúsítványokat állított ki. A projekt során mentori program megvalósításán keresztül az egyéni hosszú- rövidtávú célokat is sikerült azonosítani, egyéni fejlesztési terveken keresztül, amelyek a fejlesztési tervek által könnyen követhetők.Magas színvonalon készítenek, fejlesztenek e- tananyagot, biztosítanak keretrendszert, különböző grafikákat és animációkat.
Ugyanezen a címen!: Független Nyelviskola Szociális Szövetkezet, Turisztikai Attrakciófejlesztő Szociális Szövetkezet – 49 millió forint. A szociális, kulturális célok egyesítésével a foglalkoztatást bővítő, munkahelyteremtő, közösségszervező szerep erősítése, a szociális, oktatási, kulturális funkció által a munkavállalást gátló, valamint a munkavégzés összehangolásából fakadó nehézségek feloldása. Ennek érdekében a szövetkezet termékeinek és szolgálta értékesítésén és partneri hálózat bővítésén keresztül, egy stabilan működő, innovatívan fejlődő, bővülő szövetkezet felfuttatása, taglétszám bővítése. A Turisztikai Attrakciófejlesztő Szociális Szövetkezet a projekt megvalósítása által olyan komplex programot vezet be, amely foglalkoztatást kínál a munkanélküli emberek számára a társadalmi összetartás érdekében; egy olyan csomag kifejlesztése, használata által, amelyet eddig nem használtak turisztikai attrakció- népszerűsítésre. Az innováció kidolgozása és felhasználása által a Szövetkezet hosszútávon bővítheti létszámát. A fejlesztések a térség turisztikai szolgáltatóira is pozitív hatással lehetnek, mert a helyi látványosságok, szálláshelyek, kézműves termékek forgalma is megnövekedhet. A projekt által megnyíló új piacok és szolgáltatások a szövetkezet hosszú távú működését teszik lehetővé. Nyújtott szolgáltások közé tartoznak idegenvezetés, túraszervezés, e- szolgáltatás, egészséges életmódra történő felkészítés csomagok iskolák részére, rendezvényszervezés, “szatyor” alkalmak szervezése. A pályázat megvalósítása során a maximális élmény biztosítása érdekében a tagok képzésen vesznek részt, amely során olyan ismereteket szereznek, melyek alkalmazása segítségével bővül a látókörük, a széles spektrumú gondolkodás által új és új innováció kidolgozására válhatnak képessé. Vállalkozói szellemű gondolkodás mód segítségével hozzájárulnak a szövetkezet céljainak megvalósításához.
Energiahatékony új és Használt Nyílászárókért Szociális Szövetkezet 49 millió
Digitális Fenntarthatóságért Szociális Szövetkezet
Minős-Étek Szociális Szövetkezet
Effektív-Bázis Szociális Szövetkezet

6) ELSŐSZÁMÚ MANAGEMENT TANÁCSADÓ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – 49,4 millió forint

Projektünk célja a munkahelyteremtés elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. Szövetkezetünk célja üzemeltetési, vagyonkezelési, pénzügyi, számviteli és egyéb menedzsment területen szerzett tapasztalatok megosztása Magyarországon működő KKV-kkal, fejlődésük támogatása, eredményes működésük segítése komplex management tanácsadás keretében.
INGATLANÜZEMELTETŐ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET
Mindkettő vezetője Szöllősi Tamás és Szeles Béla több ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosa (Opten)

7) Gáti Papa Szociális Szövetkezet PÁLINKAFŐZDE

Szövetkezetünk pálinkafőzde és hozzá kapcsolódó vendéglátóipari tevékenységek által nyújtott szolgáltatást kínál, az azt széles körben igénybevevőknek, amellyel hosszú távon tudunk munkahelyet teremteni hátrányos helyzetű munkavállalók számára is. Tevékenységünk újbóli, dinamikus “reneszánsza”, szolgáltatásaink minősége egyben piacképességét, munkahelyek teremtését, illetve a hátrányos helyzetű munkavállalók reintegrációját, szövetkezetünk fejlődését jelenti.
Munkahelyteremtés a Gáti Papa Szociális Szövetkezet pálinkafőzőjében és vendéglátó helyiségében.

Úgy tűnik, mintha a szövetkezeti forma itt is csak az eu támogatás felvétele és a járulékkedvezmény felvétele miatt lett volna, mivel:
Lép Péter, a szövetkezet vezetője a Faduda Kft. tulajdonosa is, a pálinkafőzdét a Faluda Kft. honlapján találjuk

7 ) KKV ONLINE MARKETING SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – 49 millió forint

“Online munkahelyteremtő megoldások”című projektünket Debrecenben kívánjuk megvalósítani 2013.07.01-től 2015.06.30-ig, de területileg az egész országra kiterjed. A távmunka lehetőségeit kihasználva munkalehetőséget kívánunk biztosítani olyan, elsősorban hátrányos helyzetű embereknek, akiknek tipikus foglalkoztatási formákban dolgozni nincs lehetőségük. Szövetkezetünk elsősorban online-marketing megoldások kidolgozására jött létre és jelen projekt is ezt célozza.

8) Dél-Békési Humán Szolgáltató Szociális Szövetkezet – 49 millió forint (Simonka Györgyhöz köthető)

Projektünk célja társadalmi és piaci igényre alapozott call center szolgáltatás megalapozása, a munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetű emberek képzésével, foglalkoztatásával, támogató szolgáltatások igénybevételével. Célunk, hogy hátrányos helyzetű emberek betanításával – egy átmeneti év után – kialakuljon egy szociális és kereskedelmi piackutatásra szakosodott szövetkezet, mely hosszú távon képes elősegíteni a térséggel kapcsolatos piaci és szociális döntéseket.

9) G.A.D.R Beauty and Health Szociális Szövetkezet! – 20 millió forint

Ez abban pozitív kivétel, hogy úgy tűnik, itt valóban történt beruházás:) Egy szépségszalont nyitottak a hölgyek a “szociális szövetkezetben”, de legalább valódi vállalkozás, ami kihasználja a “szövetkezet” forma adta uniós támogatást és az adókedvezményeket.

„Szociális szövetkezet fejlesztése a G.A.D.R. Beauty & Health Szociális Szövetkezetnél” címmel, TÁMOP-2.4.3.D.2-13/1-2013-0260 azonosító számon, 100%-os támogatási intenzitás mellett nyert 20.241.760.-Ft támogatást a G.A.D.R. Beauty & Health Szociális Szövetkezet. A fejlesztés célja “Szépség és Egészség” központ létrehozása, szolgáltatások elindítása. A szövetkezet a kozmetikai és szépségipari szolgáltatások iránti egyértelműen kimutatható keresletre építve a településen a valós piaci igényekre reagálva segíti a munkanélküli és hátrányos helyzetűek foglalkoztatását. A projekt várható befejezése 2015. 08. 31.

10) UNITAS TEAM SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET – 15 millió forint

A törődési nimfái – hátrányos helyzetűek foglalkoztatása és képzése a szépségiparban az Unitas- Team szociális szövetkezetnél.
A Szövetkezet tartósan munkanélküliek képzését és foglalkoztatását tűzte ki célul. A megvalósítási helyszín Nyíregyháza. A fő tevékenység az ökológiai fenntarthatóságot alátámasztó természetes alapanyagokból készült kozmetikumok gyártása, saját szépségipari brand kiépítése. A folyamat kézműves termékekre éleződik ki, így lévén munkaerőigényes gyártási folyamat, gyakorlati és elméleti tudással vértezi fel a Szövetkezet célcsoportját. Így naprakész tudást képesek elsajátítani a foglalkoztatotttak.

11) VITORLÁS SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET Nyíregyháza – 15 millió forint

Ebből 3 ember projektmenedzser képzése.. A projekt kertében 3 fő hátrányos helyzetű személy képzése történik meg. ( 3 ember képzése 15 millióból!!!!) Pályázatíró és projektmenedzsmenttel kapcsolatos programakkreditált képzéseken vesznek részt. A képzések akkreditált felnőttképzési intézményben zajlanak. Ezt követően a képzéseken részt vett 3 fő foglalkoztatása történik. Munkaköri feladatuk lesz pályázatok figyelése, elkészítése, lebonyolítása, elszámolása, valamint a pályázatokhoz projektmenedzsment tevékenység biztosítása. A projekt alatt üzleti terv készül el.

11) Gyermekek Élelmezéséért és Ifjúság Ellátásáért Felelős Szociális Szövetkezet

Gyermekek Élelmezéséért Szociális Szövetkezet fejlesztése
ÉLELMISZER LABORT ALAKÍTOTTAK KI!

12) KARRIERÉPÍTŐK SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETE

Karrierindító program pályakezdőknek
Vezetője: a “hátrányos helyzetű” V.István, a BAT Pécsi Dohánygyár korábbi vezetője

Sajtóközlemény – Karrierépítők Szociális Szövetkezet

Uniós támogatásból új a pályakezdőket támogató Karrierindító Program jött létre Nyíregyháza városában. A Karrierépítők Szociális Szövetkezet 49,5 millió forint uniós támogatást nyert a „TÁMOP-2.4.3.D.2-13/1” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Az 50 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból nemcsak egy új Karrierindító Program jött létre, hanem új munkahelyeket is teremtenek.

A Nyíregyháza, Nádor u. 54. székhelyű, 2013-ban alakult Karrierépítők Szociális Szövetkezet Karrierindító Programot biztosít pályakezdők számára, melynek keretein belül megismertetik a résztvevők a vállalkozók világát. A program lehetőséget nyújt a pályakezdőknek, hogy megismejék a hazai vállalkozások működését, a cégvezetők gondolkodásmódját, valamint az általa üzemeltetett üzleti találkozókon keresztül, országosan az üzleti kapcsolatok kialakítását is biztosítja, hogy hatékony vállalkozóvá válljanak.
Nemcsak üzleti találkozókat szervez, hanem vállalkozói, értékesítői és üzleti kapcsolatépítő képzéseket is kínál a hatékonyabb működéshez. A beruházással 11 új munkahelyet hoztak létre.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a karrierepitok.hu oldalon olvashatnak.

 

Üzleti Szolgáltató Központ Szociális Szövetkezet
“Hátrányos helyzetűek foglalkoztatása az Üzleti Szolgáltató Központ Szociális Szövetkezet-nél”

13) Fehér Honvéd Szociális Szövetkezet – 15 millió forint

SÓBARLANG létrehozása Gárdonyban. A Fehér Honvéd Szövetkezet fő tevékenysége egy egészségjavító sóbarlang létrehozása és üzemeltetése, mely jelen projekt alapját jelenti. A projekt keretében alkalmazásra kerül 4 fő a célcsoport részéről, 2 fő megvalósításban részt vevő szakember, illetve a projektmenedzsment, vagyis a projekt aktívan hozzájárul a munkahelyteremtéshez a kistérségben. A projekttől minimálisan elvárt eredmény a projekt keretében létrehozott kapacitások továbbvitele.

14) Hasznos Szakértelmek Foglalkoztatási-, Kutatási- Tanácsadó Szociális Szövetkezet – 15 millió forint

A Hasznos Szakértelmek Szociális Szövetkezet a projekt keretében idegennyelvi képzések megtartását tűzte ki fő célul. A képzésben résztvevők szakszerű karrier tanácsadásban is részesülnek. A szövetkezet saját lábra állása érdekében megvalósítunk jogi tanácsadást, marketingeszköz fejlesztést valamint elkészítjük szövetkezetünk üzleti tervét mely reményeink szerint nagyban hozzájárul szövetkezetünk későbbi sikereihez.

15) Második Lehetőség Szociális Szövetkezet – 15 millió forint

A Második lehetőség Szociális szövetkezet célja, hogy a település fiatal pályakezdői, alakuló és már működő vállalkozásai számára segítséget nyújtson finanszírozási tanácsadással Tiszasziget térségében. A település környezetében működő vállalkozások számára finanszírozási lehetőségek felkutatása (hitel- és pályázati tanácsadás). A cégek felkészítése a projektekre.

16) Nyírségi Betonelem Gyártó Szociális Szövetkezet

TÁMOP 2.4.3.D.1-13/1 Szociális gazdaság fejlesztése – Az önfenntartást célzó szociális szövetkezetek támogatása a konvergencia régiókban Semmilyen nyoma nincsen az interneten, hogy Napkoron bármilyen betonelemet gyártanának
Nyírségi Betonelemgyártó Szociális Szövetkezet újonnan alakult szövetkezet. A pályázati konstrukciókeretében a térségben munka nélkül élő, hátrányos helyzetű embereknek képzést (10 Fő) és foglalkoztatási lehetőséget biztosít (3fő). A piacképes tevékenységi kör, a pályázat által biztosított eszközök lehetőséget teremtenek a hátrányos helyzetű tagok önfenntartása a szövetkezetben végzett tevékenységük által biztosított legyen, segíti a álláskeresők és inaktívak újbóli munkába állását.

17) PELSO PRESS SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET SIÓFOK – 15 millió forint
4 fő főállású célcsoporttag, 1 fő szakmai megvalósító foglalkoztatása valósul meg 9 hónapon át. 51 településen jelenik meg a Heti Hirdető hirdetési újság, a Balaton körül a BalatonRégió színes tájékoztató havi kiadvány, számos prospektus és könyv kiadása történik meg. 2 fő képzésen vesz részt, kialakításra kerül a szövetkezet működési területe, felszerelésre kerül az 5,5 kWh-ás hálózatra visszatápláló napelemes rendszer. Az 5 alkalmazottból 2 fő a szövetkezet tagja, 3 fő külsős munkavállaló.