BEZÁRÁS
ÜGYEK

Akik mindig nyerésre állnak

MENÜ

Akik mindig nyerésre állnak

A jelenlegi világpolitika egyik legfontosabb háttér folyamata az a jelenség, hogy jövőben egy ország erejét egyre kevésbé az ásványkincsek, sokkal inkább a technológiai fejlettség, az innováció, a kutatás-fejlesztés szintje határozza meg. Ebben a versenyben az arab országok menthetetlenül lemaradtak, de egyre inkább ez mondható el Oroszországról és sajnos hazánkról is.

Az elmúlt hét egy nagyon lehangoló tanulmánya számszerűsíti is ezt a folyamatot. Ez a lecsúszás különösen fájó annak fényében, hogy az elmúlt 10 évben horribilis mennyiségű uniós pénz kaptunk kutatásra/fejlesztésre, azonban ennek a pénznek egy hatalmas részét egyszerűen ellopták. Korábban több Korrupcióinfó foglalkozott már a témával és egy nagyon igényes Index cikk is felhívta a figyelmet erre.

Mi most egy egészen pofátlan példát mutatunk be, ahol Garancsi/Orbán Videoton Futbalklubbja(!!!) fél milliárd forint “kutat el”, GINOP-os pénzt.

Az innovációra kiszórt pénzeket azért elképesztően könnyű ellopni, mert ugye ki állíthatja előre, hogy minden kutatás sikeres lesz… Így ha valaki az elköltött százmilliók/miliárdok hasznát keresi, nyugodtan mondhatják neki: elkutattuk, de sajnos nem sikerült…

A Videoton FC, mint “kutatóműhely” esetén viszont azért egyértelmű a lopás, mert olyan dolgot akarnak fél milliárdért “feltalálni” és “fejleszteni”, ami már régen létezik, és az összeg töredékéért meg is vehetnék a rendszert. Feljelentést is teszek az alábbiak miatt Íme:

DataMagic Pénzügyi Informatikai és Tanácsadó Kft. GINOP-2.1.1-15 Innovatív, szenzortechnológiára épülő sportszakmai rendszer kutatásfejlesztése. Megítélt összeg: 404.827.885.- HUF, (67%) 2016.08.25.
A projekt a Fehérvár FC “focista fejlesztése”, magyar viszonyok között kabaréba illő indoklással:

“A labdarúgás, mint üzleti vállalkozás terméke a labdarugó, a játékos. A professzionális „focibizniszben” a legfőbb értéket a játékosok jelentik, hiszen a játékosok megfelelő teljesítményéből adódik a klub elsődleges bevételi forrása, azaz a nagy csapathoz kapcsolódó bevételek. De egy modern futball klub működésében egyre fontosabb szerepet kap a megfelelő keret, az utánpótlás nevelés, a kinevelt játékosok után a nevelő kluboknak járó díjak, fontos elem a nagycsapatba beépíthető saját nevelésű játékosok szerepe. Éppen ezért egy szakmai rendszer középpontjában a játékosnak kell állnia és a gondolkodásunkat e köré kell felépítenünk.

A fejlesztés pedig: Edzésteljesítmény értékeléséhez kapcsolódó adatgyűjtő rendszer kialakítása – Mérkőzés közbeni teljesítmény értékeléséhez kapcsolódó mobil adatgyűjtő rendszer kialakítása – Egyéni edzésteljesítmények értékeléséhez szükséges adatgyűjtő rendszer kialakítása – Az adatok feldolgozását végző adaptív üzleti logika kidolgozása – A szakmai rendszer integrációja a futball klub vállalati me Fehérvár FC szakemberei mellettnedzsment rendszerébe – Speciális. a szakmai rendszerből építkező HR gazdálkodási modul kialakítása és integrálása.

A baj az, hogy ilyen rendszereket már réges-régen használnak, pl. a válogatott is ezzel dolgozik. Sok csapat használja Mo.-n. Valószínűleg innen vették az ötletet a pályázathoz. Fontos tudni, hogy pl.Szigetszentmiklós – amely öt év alatt majdnem 1,3 milliárd forinthoz jutott, így tizedik a szerencsés klubok listáján – például az NFL-csapatok által is használt Catapult Optimeye S5 edzéskövető rendszer vásárlásához kért segítséget. Az indoklás szerint a 21,6 millió forintos szerkezettel (!!!!!!!) „akár edzésen, akár mérkőzéseken pontosan monitorozható a labdarúgók teljesítménye a mellényekbe beépített szenzoroknak köszönhetően”. Garancsiék viszont maguk fejlesztenek összesen 604 millióból egy olyan technológiát, ami már régen létezik, amivel a Fehérvár FC majd menetelhet a Bajnokok Ligájában :)) Ennyi erővel a focilabdát is kifejleszthetnék….

Elképesztő.

Végül a projekt leírásból további részek:

Mára közhellyé vált, hogy a sport üzlet.
A vizsgálat során jeles hazai szakembereket vonjuk be a kutatásba.
Viselhető szenzor eszközök, amelyek segítségével a játékosok mozgásáról és egyes fiziológiai jellemzőiről tudunk költséghatékonyan adatokat gyűjteni – Okos edzés eszközök: Olyan az edzések során alkalmazott eljárások automatizált dokumentálására szolgáló eszközök, amelynek segítségével az edzéseken elvégzett gyakorlatok megvalósítása dokumentálható, legyen szó labdás, vagy labda nélküli gyakorlatokról, vagy erőnléti gyakorlatokról. Rendkívül nagy kihívást jelent a mérő eszközök sportolók testén történő elhelyezése, melynél fontos szempont a megszokott sportolói tevékenységek zavartalan végrehajtásának kritériuma, így vizsgálni szükséges azok játékosokra helyezésének különböző lehetőségeit.
A kutatási feladatpontok eredményein alapulva a fejlesztési fázisban implementáljuk a játékostest-monitoring alrendszert, kifejlesztjük az edzésmunkát segítő eszközöket, valamint létrehozzuk a játékoskövetési modult.
Kommunikációs layer, Adatfeldolgozási layer, Management layer, BI layer: a rendszer célját jelentő szint, ahol a mérési adatokból a döntéshozók számára értékes szakmai információk biztosíthatók.
Fehérvár FC Kft székhelye: Sóstói Stadion komplexum. A stadion része egy 50 fő befogadására kialakított modern, informatikailag és kommunálisan is minden hiányt kielégítő irodaház. A projekt ebben az irodaházban fog folyni, a technológiai tesztelések pedig a stadion pályáján.
A megvalósítás időszaka: 2015.11.16. – 2017.11.15.

xxx

Sajnos nem ez az egyetlen eset, amikor a kormányfő barátaihoz kapcsolható cég súlyos százilliókat kap kamugyanús “fejlesztésekre”. Csak példaként néhány hatalmas és nehezen érthető tétel, de itt nem lehet azonnal bizonyítottnak mondani, hogy a pénzt ellopták (ellentétben a fenti esettel)

Garancsi ESMA reklámcége 244 milliót kapott “villanyoszlopon levő plakátok szenzorainak fejlesztésére

Csányi Sándor :
Bólyi Mezőgazdasági Zrt., GINOP-2.2.1-15 – Agroökológiai alapon integrált hazai, minősített gabona- és fehérjeforrásokra alapozott termelési rendszer a magas biológiai értékű sertéshús előállítása érdekében. (Ez olyan szép, hogy kár is bármit hozzátenni.) De ez még szebb: 1 937 174 398 .- HUF (58%), 2016.08.02., Projekt összköltsége: 3,342 mrd forint, Megvalósítási időszak: 2016.07.01. – 2020.06.30. (!)

SOLE-MiZo Zrt., GINOP-2.1.1-15 – Protektív kultúrák felhasználásával E- szám mentes és egyéb funkcionális tulajdonságokkal rendelkező termékcsalád fejlesztése. 783.259.748 .- HUF (38%), Döntés: 2017.04.12. (!!!), Projekt összköltsége: 2,054 mrd forint. Megvalósítás időszaka: 2016.01.01. (!!!) – 2017.12.31.