BEZÁRÁS
ÜGYEK

A szemétoligarchák már a spájzban vannak

MENÜ

A szemétoligarchák már a spájzban vannak

Bemutatjuk, ahogy a 4 milliárd Ft-nyi EU-pénzből kialakított és hatalmas környezeti kockázatot jelentő szemétlerakót a sorsára hagyják. A valódi indok: az önkormányzatok hulladékszállító cégeit néhány óriáscégbe kényszerítik, hogy aztán a mesterségesen lerontott cégeket néhány oligarcha megszerezhesse…

A HELYZET

Az, hogy a cikói szeméttelepen markolóval kergettek meg engem és újságírókat[1], nem lehetett véletlen. Volt okuk rá. A mintegy 4 milliárd uniós pénzből létrehozott „ultramodern”, Bonyhád melletti szeméttelepen egy technológiai hiba miatt komoly környezetszennyezés folyt. Ráadásul komoly pénzügyi nehézségek miatt nem is sikerült a környezetvédelmi vészhelyzetet elhárítani, 3 év alatt sem.

***

Mostanra viszont már nem is szállítják oda a szemetet. Ács Rezső szekszárdi polgármesterhez több levelet kellett intéznem, mire ezt beismerte. Előbb csak annyit írt, hogy az „információim részben helyesek”, majd végül beismerte, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyongazdálkodási Zrt. (NHKV) nyomására már nem Cikóra, hanem Vaskútra, a Duna túloldalára szállítják el a szemetet (a levelek a mellékletben olvashatók). A döntés egészen abszurd, hiszen így Szekszárd szemete 23 km helyett 52 kilométert utazik. Így az önkormányzati tulajdonú, a szekszárdi polgármester által irányított, a cikói lerakatot üzemeltető Re-kom Kft. is teljesen bevétel nélkül maradt.

Az általa (és a tulajdonos önkormányzatok által) kibocsátott 800 milliónyi kötvény sorsa is kérdéses így, de sokkal nagyobb kérdés, hogy ki fogja a környezetvédelmi vészhelyzetet elhárítani illetve ki fogja a megkezdett szeméttelepet földdel betakarni, az otromba bűztől a környéket megszabadítani. (Ezen a videón a helyi, bűz és a kiömlő szennyvíz miatt felháborodott és elkeseredett lakosság fóruma látható[2],egy interpellációra adott válaszban pedig a szekszárdi polgármester is elismerte, hogy hatalmas a baj Cikón, csatolva: hang 20161124.wmw, 1:03:30-nál). A milliárdos unió támogatás sorsa is kérdéses így, mindenesetre az egyértelmű, hogy a négymilliárdos projekt teljesen befuccsolt és csak egy nagyon komoly vészhelyzetet hagyott hátra maga után, a pénzügyi krízis mellett. (A mellékletben megtalálható a Re-kom Kft. cégkivonata).

***

TANULSÁGOK

Ennél jóval tágabb tanulsága is van ennek a bizarr esetnek, ami a teljes hulladékszállítási piac totális átrendezését mutatja, “természetesen” titokban, a menekültválság és a sorosozás mellett teljesen elsikkadva. Az átrendeződés lényege, hogy csak néhány hatalmas hulladékszállító vállalkozás maradjon, amelyek majd néhány jól ismert oligarchához kerülnek – később. Azonban azt is látjuk, hogy ezek a “jóemberek” a háttérben már most is ott vannak ezekben a cégekben.


Az NHKV részéről ugyanis folyamatos a presszió,
hogy az önkormányzatok mondják fel az eddigi szolgáltatóval (akik egyébként sokszor saját tulajdonú cégek) a szerződést, és szerződjenek le egy teljesen idegen céggel. Ezt különböző kényszerek hatására megteszik úgy, hogy „természetesen” a valódi szolgáltatást ugyanaz a cég fogja végezni, csak immár alvállalkozóként. A dolognak pedig egyetlen értelme van: már lesben állnak azok az oligarchák, akik létrejövő gigavállalatokba beteszik majd a mocskos kezüket.

VERTIKÁL-CSOPORT, NHKV

A sajtótájékoztatón a Vertikál-csoport (lásd a mellékletet is!) terjeszkedését mutatjuk be néhány példával.
Az igazi zsarolást az NHKV Zrt. azzal végzi, hogy egyszerűen nem fizet, vagy csak keveset fizet a hulladékszállító cégeknek. Az egészen furcsa törvény szerint ugyanis MINDEN lakostól az NHKV szedi be a hulladékszállítás díját, és aztán ebből fizet a hulladékszolgáltatóknak. Ezt viszont sok esetben egyszerűen nem teszi meg, a cég indulása után sokáig nem is küldött számlákat a lakosoknak.

Belső információim szerint az idén pedig egyszerűen nem fizetett még a hulladékszállítóknak, kivéve a Vertikál Zrt.-t és a fővárosi FKF Zrt.-t.

***

Az összes olyan település, ahonnan a szekszárdi önkormányzati cég, az Alisca Terra Kft. (Szekszárd saját cége) hordta a szemetet, szerződést bontott az Alisca Terrával (köztük maga Szekszárd is). Persze a valódi munkát – immár alvállalkozóként, vagy “konzorciumi tagként – az Alisca Terra fogja végezni.

Egy példa erre a medinai eset. A dokumentumot érdemes elolvasni, nagyon világosan leírja, hogyan kényszeríti rá az NKHV a települést a szolgáltató lecserélésére: egyszerűen nem fizet, vagy késedelmesen fizet, illetve egy NFM-rendeletre hivatkozva kevesebbet fizet a kisebb cégeknek, mint a nagyoknak[3].
Idézet : „A közszolgáltató azzal, hogy nem bocsáthat ki számlát, nem tud a lakosságtól bevételhez jutni, és egyébként bizonytalan, hogy mikor, és mekkora összegű finanszírozást kap az NHKV Zrt.-től, nehéz helyzetben van, a lassú finanszírozás a közfeladat ellátását veszélyezteti. A Koordináló szerv által fizetendő hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról szóló 13/2016. (V. 24.) NFM rendelet értelmében a szolgáltatás díj finanszírozása hátrányosan érinti az ilyen és hasonlóan alacsony lakosságszámot kiszolgáló közszolgáltatókat.”

A teol egy cikke[4] – ha Mészáros lapjához méltóan óvatosan is – de utal arra, hogy ez sok önkormányzatnak nem nagyon tetszik.

***

LAJOSMIZSE ÉS A FELCSÚTI SZÁL

A Vertikál terjeszkedésére példa ez a másik friss, 2017. április végi előterjesztés[5] Lajosmizse képviselőtestületi ülésére. Itt jól látható, hogyan működik a rendszer. Itt egyszerűbben zsarolja meg az önkormányzatot az NKHV. Az NHKV Zrt. egyszerűen nem adja meg a megfelelőségi nyilatkozatot a jelenlegi szolgáltatónak, vagyis az Izsák-Kom Kft.-nek. A terület viszont nem maradhat ellátatlanul, ezért megbízzák a közbeszerzés lefolytatásáig a szolgáltatói feladatokkal az Ökovíz Nonprofit Kft.-t, amely cég természetesen megkapta a megfelelőségi nyilatkozatot az NHKV-tól.

(Az Ökövíz Nonprofit Kft.-be 2016.10.27-én befészkelte be magát a Vertikál-csapat. Ekkor Lócskai Istvánt tették meg ügyvezetőnek, aki mindössze öt hónapig töltötte be ezt a posztot, aztán átadta a helyét Agatics Rolandnak, aki több Vertikál-csoportba tartozó cégnek is a volt vagy jelenlegi vezére.

Lócskai István egyébként azért érdekes a történetben, mert ő felcsúti (1965-ös születésű), két ottani illetőségű cégben is benne volt, továbbá FB-tag volt 1 évig az Esztergomi Köztisztasági Kft.-nél, ami szintén Vertikál-érdekeltség. A Kunépszog Kft.-nek viszont 2013. decemberétől ő a vezetője, erre a cégre 2012.11.15-én csapott le a Vertikál.

Annak nem találtam nyomát, hogy Mészáros Lőrinccel közös érdekeltségei lettek volna Lócskainak, de nem biztos, hogy véletlen a felcsúti szál. Viszont az Ökovíznél és az Esztergomi Köztisztaságinál betöltött szerepe alapján nagyon úgy tűnik, hogy Lócskai stróman, hiszen két olyan embernek melegítette elő a helyet, akik meghatározó elemei a Vertikál-hálózatnak: az Ökovíznél Agaticsnak, Esztergomban pedig Ferencz Károlynak.

A Vertikál cégcsoport agya, motorja Ferencz Károly és Ferencz Kornél: apa és fia.

Dunaújvárosban is magasra csaptak az indulatok, mikor megérkezett oda a Vertikál, illetőleg Ferencz Kornél. E szerint a cikk szerint Ferencz Kornélék lenyúlják a piacot, elsorvasztják a város saját cégét, a Dunanett Kft.-t[6]. Itt is Adonyba, a Vertikál Zrt.-hez viszik a szemetet, ezért – hasonlóan Szekszárdhoz – Dunaújvárosnak is nagyon drága a szállítási költség, hiszen a dunaújvárosi lerakó helyett 23 kilométert utaztatják a szemetet[7]. A cikk nyilván joggal kéri számon, hogy miért kell a szemetet Adonyba, a Vertikál telepére szállítani: ez a szemét-utaztatás hatalmas kiadás a városnak, de nagyon jó bevétel a maszek hulladéklerakónak.

***

MIÉRT JÓ A FIDESZNEK?

A politikai mondás a Fidesz részéről, hogy ennek az integrációnak és a nonprofit szervezetekké alakulásnak az oka, hogy így lehet biztosítani a rezsicsökkentést és a hatékonyságot. A valóság viszont – mint ahogyan a fenti példák mutatják – az, hogy a teljes rendszer szétveréséről és lezüllesztéséről van szó (lásd a cikói esetet például). Ezzel párhuzamosan néhány gigavállalatot hoznak erőszakkal létre, amelyeket persze majd a teljes lezüllés után „kénytelenek lesznek” teljesen államosítani, majd Garancsinak és Mészárosnak átadni.

 

Felkészül: Magyarország vízműveinek és így a hamarosan geopolitikai jelentőségű vízkincsének átszervezése a miniszterelnök köreihez…


[1]
     http://index.hu/belfold/2014/10/03/a_rezsiharctol_a_markolo_sem_ved/.

[2]     https://www.facebook.com/pg/szekszard.mszp/videos/?ref=page_internal.

[3]     http://www.medinafalu.hu/testuleti-ulesek/eloterjesztesek/2017-03-29/2m2.pdf.

[4]     http://m.teol.hu/tolna/kozelet/uj-szerzodest-kottetnek-az-onkormanyzatok-hulladekugyben-721545?city=Tatabánya/.

[5]     http://www.lajosmizse.hu/sites/default/files/
2.%20Hulladékgazdáélkodási%20közszolgáltatás%20ellátásval%20kapcs.%20döntések%20meghozatala.pdf
.

[6]     http://duol.hu/hirek/lenyuljak-a-piacot-1680344.

[7]     http://www.castellum.do/2015/01/22/kozgyules-pergotuzben.

 

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/07/korrinfo74_mellekletek.pdf”]