BEZÁRÁS
ÜGYEK

Szemét egy ügy

MENÜ

Szemét egy ügy

Sokak számára egyértelmű, hogy a szemeten rengeteget lehet keresni, nem hiába tartja rajta – pl. Nápolyban – a maffia a kezét. De nem csak Nápolyban!

Egy birtokomba került nagyon komoly belső vizsgálati jegyzőkönyv és az FKF (Főkefe, Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat) szintén csatolt 2015-ös üzleti tervében megfogalmazott kockázatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a fővárosi tulajdonú vállalatnál

több milliárd forintos – a szemétbizniszhez köthető – hűtlen kezelés történt.

A belső vizsgálat eredményéről tudnia kellett Tarlós István főpolgármesternek. A csalásnak ugyan lett következménye, mert három vezérigazgató is cserélődött rövid idő alatt, azonban Tarlós nem tett feljelentést. 

***

Három igazgató repült, de feljelentés nem született.

Belső információk szerint az első igazgató a botrányos ügy miatt repült, de utódai közül volt olyan vezér, akinek azért kellett távoznia, mert nem akarta eltussolni az ügyet. Az átküldött iratokból jól látszik, hogy Klúg Lajost 2014 év végén azért váltják le, mert nem megfelelő engedélyek és közbeszerzés birtokában szerzik be a szolgáltatást. Dr. Horváth Bélát azért távolítják el, mert nem adja az eltussoláshoz a nevét. Csontos Istvánt pedig azért, mert ezekkel (és mást terhekkel) együtt nem tud nyereséges céget csinálni az FKF-ből.

Tarlós pedig a belső ellenőrzés egészen durva megállapításai ellenére nem tett feljelentést.

Természetesen egy normális világban Tarlósnak ezek után azonnal le kellene mondania, de “természetesen” nem fog. 

***

Az ügy háttere

[su_note note_color=”#7CC242″]A szemétlerakókat üzemeltető cégek minden lerakott tonna szemét után 6000 forint illetéket kötelesek fizetni az államnak. A hulladéktörvény eredetileg ezt az összeget 2015-től 9000 forintra, majd 12000 forintra emelte volna. Azonban 2014 őszén egy törvénymódosítás megváltoztatta ezt, és 6000 forinton hagyta az illetéket.[/su_note]

Elvileg lenne egy lehetőség ennek a pénznek a megspórolására, ha ugyanis a szemetet egy speciális gépsoron előválogatják, a szemét 50 százaléka elégethető, 30 százalék a szemétdomb befedésére használható és csak 20 százalékot kell (illetékfizetés mellett) elhelyezni. Azonban ez az eljárás drága: a válogatás, az elszállítás és az égetés mintegy 10000 forintba kerül az FKF-nek, tehát a 6000 Ft illeték helyett 10000 forintot költ így minden tonna szemétre. Ez csak akkor érné meg, ha az illetéket az állam valóban felemelte volna 12000 forintra.

[su_note note_color=”#7CC242″]Ez azonban elmaradt, és a vállalat annak ellenére rendelte meg egy külsős cégtől (Restone Kft.) évi 1,2 milliárdért a fenti szolgáltatást, hogy a KÖZBESZERZÉS KIÍRÁSAKOR MÁR TUDTA, AZ ÁLLAM NEM EMELI AZ ILLETÉKET, TEHÁT SOHA NEM LESZ MEGTÉRÜLÖ A MEGRENDELT SZOLGÁLTATÁS.[/su_note]

***

Mi utal hűtlen kezelésre?

A belső ellenőrzési jegyzőkönyv egészen döbbenetesen írja le, ahogyan az alsóbb vezetők tiltakoznak, azonban a vezérigazgató helyettese nyugtatgatja őket, hogy ne törődjenek semmivel, majd „megoldódik az ügy”.

A jegyzőkönyvből kitűnik, hogy úgy írtak ki milliárdos közbeszerzést (végül 5 milliárdért vállalta a cég a munkát), hogy semmiféle gazdaságossági számítást nem végeztek, ráadásul 2014 végén már tudtak róla, hogy az illeték nem emelkedik, és nem végezhető nyereségesen a válogatás/égetés. 

A belső ellenőrzés vizsgálati jegyzőkönyve precíz és egyértelműen hűtlen kezelésre utal, Tarlós István főpolgármester mégis elsikálta az ügyet.

***

További elképesztő megállapítások

A jelentésnek van még két hihetetlen megállapítása:

  • Az egyik, hogy úgy bízták meg hosszú évekre bérmunkával a Restone Kft.-t, hogy közben már számíthattak arra, hogy uniós pénzből az FKF maga is megvehet egy válogató gépsort egy EU-s pályázaton (a pályázat akkor már elbírálás alatt állt, végül viszont meghiúsult, nyilván azért, hogy nehogy valaki „rosszul járjon”);
  • a szétválasztás mindenféle engedély nélkül indult meg.

***

Kinek jó ez?

A válogatáson egy valaki keresi degeszre magát: a Restone Kft. Ő ugyanis év 300 millióért lízingeli a gépsort, de évi egy milliárdért végzi a munkát (a közbeszerzés ezért is hűtlen kezelés, hiszen az FKF is bérelhetné ennyiért a gépet). A tonnánként 4000 forint veszteség évek óta hatalmas, minimum 500 milliós veszteséget jelent a cégnél, és emiatt nem is tud „egyenesbe kerülni” az FKF.

A mellékelt üzleti terv 12-13. oldalán, a kockázatok elemzésénél található a lényeg: 10000 forintba kerül tonnánként a válogatás és az égetés, míg válogatás és égetés nélkül csak 6000 forint illetéket kellene fizetni.

Ráadásul a kiválogatott fűtőanyag olyan veszélyes anyag lett, amely nem égethető el máshol, mint a Mátrai Hőerőműben. Az odaszállítás azonban külön probléma, az anyag tárolása viszont nem megoldott, így Pusztazámoron véglegesen lerakták.

***

A jelenlegi anyagnak két TÁGABB tanulsága van:

1.) A hulladékos lerakási járulék szigorításra külön iparágat építettek. A megbízott magáncégek, magánszemélyek egy néhány százmilliós gépsorral 5 milliárdnyi üzlethez jutottak. Az FKF példája nem egyedi. Például a Bonyhád melletti Cikón is végeztek válogatást annak ellenére, hogy tudták, ez tuti veszteség. Az erről szóló szerződést is mellékeltem a 68. Korrupcióinfó anyagához.

2.) A cégek belementek ebbe a „játékba”, mert felsőbb utasítás volt.

***

A jelentés az alábbi linken tölthető le: letöltés.

Kapcsolódó szerződés és üzleti terv:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/05/korrinfo68_melleklet-1.pdf”]