BEZÁRÁS
ÜGYEK

Továbbra sem fagy le

MENÜ

Továbbra sem fagy le

Az amerikai Tőzsdefelügyelet két csalástípusnál is PÉLDAKÉNT említi Itt megtekinthető az Országos Rendőrfőkapitányságot: program licenszeket vettek úgy, hogy az anyavállalat által adott kedvezményeket közvetítőcégek lenyelték illetve “szakértői szolgáltatásokat” rendelt meg, de a pénz egy részét az MS olyan “alvállalkozóknak” adta át, akikről nem lehet tudni, hogy mit dolgoztak valójában. Mindkét ügyben kérdéssel fordultam az ORFK-hoz, leginkább azt szerettem volna megtudni, kik voltak a titokzatos közvetítők/alvállalkozók, illetve Tiborz HCS-Expert nevű cége benne volt-e a buliban?

A válaszok “természetesen” sok mindent nem mondanak el, néhány elképesztő dolog azonban elmondható:

  • az első levelemben a KÉRDÉSEIM EGY RÉSZÉRE – pl. a HCS-Expert szerepére – EGYSZERŰEN ELFELEJT VÁLASZOLNI Gömbös dandártábornok, hivatalvezető
  • a második válaszában azonban HATÁROZOTTAN ÁLLÍTJA, HOGY AZ ORFK-nak végzett szolgáltatás során az  MS NEM VETT IGÉNYBE ALVÁLLALKOZÓKAT a szakértői tanácsadásban, MIKÖZBEN AZ ÁLTALA MEGKÜLDÖTT SZERZŐDÉS EGYÉRTELMŰEN CÁFOLJA EZT: a szerződés egyértelműen különbséget tesz az MS munkatársak 40 ezer ft/óra (!!!) tanácsadására és a “sima”- nyilvánvalóan alvállalkozó- munkatársak 25 ezer ft/óra díjazású tanácsadására adott pénzek között
  • A fenti összegek amúgy horribilisek (az MS munkatársai HAVI 6,7 millióért dolgozhattak a rendőrségnek), de az általam megkérdezett szakértő szerint nem is az óradíjak a legdurvábbak, hanem az, hogy NEM TUDHATÓ, HOGY MIRE SZOLGÁLT AZ ISZONYATOSAN SOK MEGRENDELT SZAKÉRTŐI ÓRA. Az E-Útdíj fejlesztése során a Microsoft programok szakmai támogatására ugyanis 2200 óra MS munkatársat és 5000 óra (!!) alvállalkozói szakértőt rendeltek meg, utóbbi 640 szakértői munkanap – ezt csak az indokolhatná, ha az ORFK-nál nincs egyetlen informatikus sem és inkább folyamatosan az MS alvállalkozók méregdrága emberei ültek volna hárman is (plusz az MS alkalmazott) a Teve utcában
  • a megküldött szerződés bája amúgy, hogy az alapján UTÓLAG ALÁÍRT SZERZŐDÉSSEL FIZETTEK AZ MS-nek és alvállalkozóinak. A szerződés alapján a “munka” 2015 JAN. 01-én elkezdődött, azonban a szerződést a rendőrség részéről csak 2015. Márc. 16-án írták alá , a jogi és pénzügyi ellenjegyzés pedig 2015. február közepén történt meg (MS részről már 2014. februárban?)
  • Az ismételt kérdésemre (mi a különbség az MS szakértő és a “sima” szakértő között) a DANDÁRTÁBORNOK AZ ÍRJA, NEM TUDJA, KÉRDEZZÜK MEG AZ MS-T  :))
  • AZ ÁLTALA MEGKÜLDÖTT TELJESÍTÉSI IGAZOLÁSOKRÓL PEDIG MESSZIRŐL ORDÍT, HOGY HAZUGSÁG – TELJESEN ELTÉRŐ HOSSZÚSÁGÚ IDŐSZAKOKORA IGAZOL PERCRE MEGEGYEZŐ MUNKAÓRA ELVÉGZÉST

A szakértő hüledezése alább:

“Abban az esetben, ha havi 168 átlag munkaórával számolok, akkor is érdekesen soknak találom az óraszámokat.
Sajnos nem tudni a valóságban mi történt, de sokadik olvasás után is, nekem úgy tűnik:
MS adott pénzért rendelkezésre álló MS munkatársat, (“Konzultációs és termékszolgáltatási támogatások biztosítása” szerepel a szerződésben)
Ez azt jelenti elvileg, hogy a szakmérnök hetente megnézi mi újság, (legyen 4 óra), és ha über gáz van, akkor az érintett intézmény hívására cselekszik. (a supportot hátulról irányítja, koordinálja)
Ez ugye a megjelölt: MS Munkatárs. 
És szerepel a szerződésben: Munkatárs. (nincs ott, hogy MS), feltételezem, hogy ez valamelyik partnercég embere, aki valamit cselekszik. Kölcsön adott informatikus, kezdő mérnők, Jucika aki kávét főz. Nincs konkretizálva ki ez, de nem MS munkatárs, mert sokkal olcsóbb, és megjelölve sincs, hogy MS.
Tapasztalataim alapján, ez egy partner aki ideje bizonyos részében az intézmény IT részlegén valamit csinál.
(valódi cégekkel dolgoztam így, MS sapkában, MS de nem MS munkatársakkal)
Ebben a szerződésben a sima “Munkatárs” óraszám még magasabb. (havi átlag 168 munkaórával számolva, és akkor nem történt incidens) 
Ebből szinte feltételezem, hogy az ORFK IT szakkörből senki nem volt érintett a rendszerben?
Próbáltam a dátummal megjelölt időszakra visszavezetni, és ha a szerződésben szereplő “Támogatások biztosítása” a valós téma, akkor feltételezem, hogy soha nem ment semmi rendesen, mert mindig kellett a támogatás?
(heti rendszerfelügyelet átlag 4 óra. legyen 8, az egy teljes munkanap. akkor is sok)
Amin megütközött a szemem, az aláírás dátumok. (lentebb)
nagyítva is 2015. szeptemberinek tűnik az a dátum. a szerződésben szereplő elszámolási időszakok jóval korábban kezdődnek.
Óraszámok amelyek érdekesek, (főleg mert “csak” támogatás)
és az “Munkatárs” bizonyára egy harmadik/negyedik cég bevonását jelenti. Valaki számlázta ezt az MS-nek. 
(egyébként ha valós 2015 szeptemberi aláírású a szerződés, akkor hogyan számláztak a korábbi elszámolási időszakokra? azért ez nem 50 forint, hogy majd jön a szerződés. Vagy addig nem is volt valós teljesítés? és akkor hogyan ketyegett addig ez a rendszer? Számviteli szabályok itt keményen bejátszanak. Érdekes.) “

Muszáj volt tovább kérdeznem, de egyre furcsább feleleteket kaptam

A hivatkozott szerződés 5. pontjában szereplő „MS munkatárs” és „munkatárs” termék szolgáltatás megnevezés kapcsán tájékoztatom, hogy az ORFK ajánlatkérőként a konzultációra szóló felhívásban a műszaki tartalomhoz kapcsolódó elvárásait határozta meg. Az Ajánlatkérőként eljáró ORFK a szolgáltatóra bízta, hogy a keretmegállapodás terméklistájából melyik terméket választja ki a szolgáltatás felhívásban foglaltaknak megfelelő teljesítésére. A Microsoft Magyarország Kft. által végzett szolgáltatások kategória besorolása a KEF keretmegállapodás terméklistája alapján történt, a két „Termék szolgáltatás” közötti tartalom eltérése tekintetében a szolgáltató adhat felvilágosítást.
MAGYARUL AZT PRÓBÁLJA BEMESÉLNI, HOGY FOGALMA SINCS, MIT RENDELT MEG. AZT MONDJA, KÉRDEZZEM MEG A MICROSFTOT, HÁTHA ŐK TUDJÁK A VÁLASZT :)))))))))))))

Amint az a korábbi adatigénylésre adott válaszunkban is szerepelt, a 2019. szeptember 2. napján kelt közérdekű adatkérésében jelzett fejlesztések, illetve támogatások kapcsán a szolgáltató cég munkatársai végezték a szerződésben rögzített feladatokat.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) nem tart nyilván adatokat arra vonatkozóan, hogy a Microsoft Magyarország Kft. alkalmazottjaként vagy megbízottjaként személy szerint kik és milyen minőségben végezték el a szerződésben rögzített feladatokat.
ITT PEDIG AZT ÁLLÍTJA, HOGY EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKLI, HOGY MILYEN CÉG ALKALMAZOTTJA JÁRHAT KI/BE AZ ORFK SZÁMÍTÁSTECHNIKAI RENDSZERÉBE!

AMI A LEGDURVÁBB, HOGY VOLT KÉPÜK IDEADNI A TELJESÍTÉS IGAZOLÁST:  A PÉNZT NÉGY RÉSZLETBEN FIZETTÉK KI, DE MEG SEM PRÓBÁLTÁK ÉLETSZERŰVÉ TENNI A “SZAKÉRTŐK” VALÓDI TEVÉKENYSÉGÉT: UGYANÚGY PONT 981 ÓRÁT IGAZOLTAK LE  ÉS FILLÉRRE PONTOSAN 28 485 734  FORINTOT FIZETTEK KI 15.01.01-15.03.31 , A 15.04.01-15.06.22, , A 15.06.23-15.09.01 ÉS A 15.10.01-15-12-31 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA. EKKORA GENGSZTERIZMUS NEHÉZ ELKÉPZELNI, HOGYAN MERTÉK ILYEN NYÍLTAN CSINÁLNI (vagy persze elképzelhető, hogy valahogy pont ugyanannyi szakértői napra volt szükség a teljesen eltérő hosszú periódusokban)

Dokumentumok:

közérdekű ORFK 2019 08

közérdekű ORFK 2019 09

ORFK válasz 2.

orfk1

orfk2

orfk3

scan ORFK