BEZÁRÁS
ÜGYEK

A legszegényebbek lenyúlása

MENÜ

A legszegényebbek lenyúlása

Az elmúlt héten volt szó a Kossuth-tér Bermuda háromszögéről: három egymástól több száz kmre levő településen három kísértetiesen egyező közbeszerzésen ugyanazt a három budapesti céget hívták meg vérnyomást mérni, miközben a térségek országgyűlési képviselői (Pusztaottlakán Simonka György, Cecén és Lajoskomáromban Vargha Gábor) egymás mellett ülnek, előttük pedig a közbeszerzéseken nyertes Public Sectorral lebukott Mengyi Roland.

A három közbeszerzés:

Az ügy teljesen nyilvánvalóan leplezi le az EU pénzeket dézsmáló képviselőket.

Maga Orbán Viktor sem tudott más magyarázatot az ügyre a Parlamentben, mint hogy a dolgot a fideszes képviselők lezsírozták (videó >>) Csepreghy államtitkár sem tudott többszöri kérésemre sem más megoldást adni a rejtélyre (videó >>). A történet olyannyira kórjelző értékű, hogy az “egészségügyi szűrőprogramok” kapcsán kiadott százmilliókon elindulva részletes vizsgálatot indítunk és az Öveges programhoz hasonlóan kezdd kialakulni a kép egy céghálózatról. Csütörtökön egyelőre két példát mutatunk be, ahol ismét látszik, ahogyan szemtelenül nyilvánvalóan nem vették figyelembe a közbeszerzések legalapvetőbb szabályait sem, azaz a meghívott cégek egymás ismerősei, üzletfelei voltak.

1) Első körben az egyik pusztaottlakai alibi ajánlatot beadó Friss Európa Kft. közbeszerzéseit mutatjuk be, ami újabb bizonyíték arra, hogy a Pusztaottlakán és Cecén meghívott cégek nem voltak függetlenek egymástól. Pusztaottlakán, Cecén és Lajoskomáromban ugyanis az önkormányzatok hívták meg ajánlattételre a nyertes Public Sectort és a “vesztes” Friss Európát. Egy sajóhídvégi, összesen 164 milliós szegényfelemelő álprogramban (TÁMOP 5.1.3-09/2-2010-0042MÉLYSZEGÉNYEK KÖZÖSSÉGI INTEGRÁLÁSA SAJÓHÍDVÉG ÉS KÖRNYÉKÉN) viszont pont fordítva, a megbízó a Friss Európa volt, a megbízott pedig a Public Sector. Ez tovább egyértelműsíti a közbeszerzésen induló cégek közötti – törvénytelen – kapcsolatot.

24,7 millió, nyertes: Public Sector Kft.: Közösségi program szervezése, szervezetek fejlesztése, valamint kommunikációs és tanácsadási tevékenység ellátása (TÁMOP 5.1.3-09/2-2010-0042)

20 millió ft, nyertes : IBS Magyarország
1. Mezőgazdasági program 78 fő bevonásával
2. Mélyszegényeknek tartandó műhelyfoglalkozások 78 fő bevonásával.
3. Leendő és fiatal anyukák programja 78 fő bevonásával.
4. Önsegítő hálózatok és közösségek fejlesztését szolgáló tevékenységek (15 db)
5. Felnőtté válás program 20 fő bevonásával.

Maga a program rengeteg kérdést vet fel. Honlapja gyakorlatilag nem létezik, a neten fellelhető leírások csak néhány lózungot tartalmaznak (példa 1. , példa 2.) Elvileg 78 mélyszegény családot vontak be 10 településen, ehhez 30 (!!!) szakembert foglalkoztattak, 15 önsegítő hálózat jött létre (tehát egy hálózatban 5 család hálózatosodott) és ezzel a mélyszegénységben élő családok 30 százalékánál (tehát 26 családnál) “pozitív eredményt tudtak elérni” (lásd a második linken) Tehát 164 millió forintból 26 családnál “pozitív eredményt értek el” Ebből a pénzből a 78 család kaphatott volna 2 millió forintot. 78 hátrányos helyzetű fiatal tanulhatott volna tovább.

Ha ránézünk a cégadatokra első látásra úgy tűnik, mintha egy fantomgyanús céggel lenne dolgunk, hiszen 2010 augusztusáig egy székhelyszolgáltató cégnél volt bejelentve (1115 Bártfai u. 44.) Aztán ez a hagyomány 2012. júniusában felélesztődött, hiszen ekkor a 1141 Bp. Szugló u. 82-be költözött. Nem oszlatja el a gyanúnkat az sem, hogy a cég könyvvizsgálója 2013.05.31-ig ugyanaz a személy (Pauerné Juhász Dóra) volt, aki – mily meglepő – az ugyancsak a közbeszerzési fronton nyomuló (fentiekben leírt) IBS Management Kft. könyvvizsgálója is. Ez a tény végérvényesen arra utal, hogy a fenti két közbeszerzésen az ajánlatkérőket nem véletlenül választották ki. A társaságnak árbevétel- és eredmény adatai sincsenek leadva. A cég ügyvezetője 2016.03.07-ig dr. Budai Balázs Benjamin volt, aki úgy látta jobb lesz lelépni. Ő egy fajsúlyosabb embernek tűnik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít (korábban a Corvinuson), szakterülete az e-közigazgatás, erről tankönyvet is írt. Ő tehát egy közigazgatás tudományi szakember, szerintem a nevét használták fel ahhoz (persze ebbe ő is belement, feltéve ha mindenről tudott), hogy közbeszerzésekkel ügyeskedjenek a hálózat irányítói. Arra persze nehezen találnánk racionális magyarázatot, hogy mit keres Budai cége a háztáji gazdaságok vagy éppen a szülőklubok megszervezésénél (hiszen ilyenekre is pályázott).

2) Lajoskomárom (Enyingi Kistérség) és Cece (Sárbogárdi Kistérség) önkormányzatai ugyanis forintra megegyező összeggel (23.036.600) nyerettek el pályázatokat az alapellátásban dolgozók lelki egészségének a védelmére (!), időseknek szóló főzőklubok és szülőklubok működtetésére, megszervezésére. Arra azonban már nem figyeltek, hogy mindkét pályázatban 9 településről írnak, holott Cecével együtt a Sárbogárdi Kistérséget 10 település alkotja. Nem számított tehát semmi specifikum, amit az is mutat, hogy a részletes tartalmi leírás 20 körüli számadatai (“alkalom/óra/fő”) adatai is teljességgel megegyeznek. Egészen véletlenül pedig mindkét ajánlatkérő önkormányzat pályázatára az Alpokon kívül még ugyanazt a két céget (Expertum Hungary Kft., Millefolium Stratégia Kft.) hívták meg a nagy nyolcasból, akik aztán mindkét esetben tisztességgel veszítettek is.