BEZÁRÁS
ÜGYEK

Áltanulmányok a felsőoktatásban is

MENÜ

Áltanulmányok a felsőoktatásban is

A február 26. korrupcióinfón a Kaposvári Egyetemen és a  Pannon Egyetemen áltanulmányokkal elcsalt pénzekről volt szó. A HírTV megpróbálta megkérdezni Palkovics, korábban a felsőoktatásért, mára az egész oktatásért felelős államtitkárt, hogy mit szól az ügyhöz. Ő elszaladt, csak annyit mondott, hogy nem tudja, mire gondolok… (a nyilatkozat itt »)

Már akkor is jeleztem, hogy az adatok szerint a visszaélések nem kizárólag arra a két vidéki egyetemre jellemző. A 2015-ben indult nagy uniós pénzből fizetett projekt egyik fő célja, hogy – a remélhetőleg megvalósuló valódi kutatások mellett- áltanulmányok és álprojektek révén milliárdos nagyságrendű összeg kerüljön bizonyos külsős cégekhez, melyeknek semmi közük nincsen a tudományos élethez. A pályázatok a következőek:

”Tudás-park”“Smartcity”“Interdiszciplináris kutatói teamek”

Mondható, hogy a felsőoktatás Öveges programját Palkovics-programként keresztelhetjük el, hiszen az összes program az ő idejében került kiírásra és megvalósításra. A három program 9 mrd forintot tartalmaz.

A mostani korrupcióinfón a Szent István Egyetemen, pontosabban egyelőre annak békés megyei campusain történt visszaélésekről lesz szó. Itt 2015-ben mintegy 1,5 milliárdnyi “fejlesztés” történt  (Részletek ») A nyitó rendezvényen fantasztikus távlatokról volt szó, pl: “A hat győztes pályázat „tovább erősíti Békés megye gazdasági életét”, előrehaladást és versenyképességet eredményez – mondta el Dr. Tőzsér János rektor.”  (Bővebben » )

Ezzel szemben:

  1. Az 1,5 Md Ft támogatás  39% a SZIE alkalmazottak bére.
  2. Az összes támogatás 48%-a „kiszervezett” (egyszerű eljárás, ill. közbesz.) szolgáltatás
  3. Ennek 85%-ka (541 M HUF) 39 tanulmány 25 db cég által (átlag: 14M Ft/tanulmány, 12 db több mint 20M Ft)
  4. Az összes kifizetett szolgáltatási díj 56%-a Budapesti székhelyű cégnek ment, további 43% a Dél-Alföld régión kívüli székhellyel rendelkező cég és csak 1%-a Békés megyei (SZIE Nonprofit Kft., mint konzorciumi partner és a Népújság Kft., mint hirdető).
  5. Az összes támogatás mintegy 4%-ka kerül befektetésre, beszerzésre (tárgyi eszközök, szoftverek, könyvek, adatbázisok) 

Három súlyos jogi tényállásról beszélhetünk:

1) plagizált tanulmányok
2) jelentősen túlárazott, csekély vagy zéró tudományos értékkel bíró tanulmányok
3) többszörösen kifizetett tanulmányok
(a plagizált tanulmányok egy részét a SZIE más projektekből már kifizette, a lényeg, mint az Öveges programnál: a tudományra hivatkozva értelmetlen tanulmányokra inkompetens cégeknek adni milliárdokat)

A bizonyítékok között a legmarkánsabb:  Ezt a Tudás-menedzsment koncepció tanulmányt (Itt ») a balatonfüredi (!) 2014-ben alapított (!) egy főt foglalkoztató (!) TEÁTRUM INGATLANKEZELŐ (!) Zrt. bruttó 29 millió forintért (!) “készítette”. A szerződést október 9.-én írta alá vele Tőzsér rektor, november 20-án már meg is kapta a teljesítésigazolást (!) (dokumentumok lentebb.) A tanulmányt (lent) egy belső informátor analizálta, az egész 90 %-a plágium, a források jelzése nélkül (a csatolt tanulmányban az informátor részletesen jelöli, hogy melyik bekezdés honnan van. A tanulmány “irodalomjegyzke” nem egyezik ezekkel. A tanulmányok listája, ahonnan copyztak lent a mellékleteknél érhetőek el.

A másik csatolt, idióta című “Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciója ” szintén min. 50 %-ban plágium, a csatolt “tanulmányban” feltüntetett linkek lent, a mellékleteknél. Ezt egy Közép-Európai Ifjú Vállalkozókat Segítő Nonprofit Kft. nevű alvó cég “írta” (ollózta) össze 7.6 millió forintért. Itt közbeszerzés nem volt, a szerződés adatai erről a linkről elérhetőek (Részletek ») az az érzésem, hogy a táblázatból több hétig tarthatnám a Korrupcióinfókat.

További tanulmányok adatai (mindegyik nagyon drága, nehezen magyarázható célú és a kutatáshoz semmilyen szálon nem kapcsolódó céggel íratták:
[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/04/KI_11.pdf”]

A kép jobb sarkába kattintva egész képernyőn nézhető

Dokumentumok:

1.sz.mell_tanulmányok
2.sz.mell.TAMOP421C_SZIE_TTS_ZARO_DOKUMENTUM
3.sz.mell. TÁMOP-4.2.2.D-15_1_KONV_2015_0011_STRATÉGIA_AI
3b.sz.mell_EREDETI FORRÁSOK_TÁMOP-4.2.2.D- Felhasznált irodalom
4.sz.mell.EREDETI FORRÁSOK_TÁMOP-4.2.1.C-14_1_KONV-2015-002_Tud_men_stratégia_záró
Összefoglaló
SZIE_TÁMOP-4.2.1.C-14_1_KONV-2015-002_Tud_men_stratégia_záró_terv
SZIE_TÁMOP-4.2.2.D-15_1_KONV-2015-001_Kutatocsop_szolgaltatasfejlesztes_koncepcio