BEZÁRÁS
ÜGYEK

A kiválasztott ügyvédek is nagyot kaszálnak a földügyekből

MENÜ

A kiválasztott ügyvédek is nagyot kaszálnak a földügyekből

Ősszel Sallai Róbert Benedek országgyűlési képviselővel együtt adtunk ki egy közleményt arról itt », hogy a földárverések hirdetményeinek “kisbetűs” része egészen különös és megmagyarázhatatlan. A lényeg az, hogy a liciteken indulóknak vállalniuk kellett, hogy nyereményüket csak a Nemzeti Földalap által kijelölt ügyvédekkel írathatják át. Itt találhatók a kiírások » 

A szerződésmintából kiderül, hogy ugyan a szabott munkabér  az árverésen kialkudott ár 0,5 %-a, de MINIMUM 50 ezer forint, MAXIMUM 500 ezer, tehát a 10 hektár (10 millió forint alatti) gazdák  kifejezetten rosszul járnak, a 100 hektár (100 millió) fölötti gázszerelő gazdák viszont kifejezetten jól.  Külön bájos, hogy a díjat a nyertesek KÉSZPÉNZBEN AZONNAL kötelesek kifizetni a szerencsés ügyvédeknek. Az LMP szerint egy földügylet lebonyolítása semmiképpen sem olyan bonyolult jogi ügylet, amit ne tudna bármely ügyvéd elvégezni, semmi nem indokolja egy államilag kijelölt iroda monopóliumát

A témában az Index is írt cikket, bővebben » ebből kiderül, hogy

a minisztérium nem is tagadja, hogy nem versenyeztették az ügyvédeket! és ennek köszönhetően mintegy 1,5 milliárd könnyű haszonhoz jutnak a baráti ügyvédek a néhány hónapos buli után,

miután a nyertesek személyi adatait és a földterületek adatait fáradságosan beírogatják a szerződésmintákba.

Közben nagyon sok jel arra mutat (az NFA eddig nem nyilatkozott az ügyben), hogy a szerencsés nyertes nem lehet más, mint Kovács P. Zoltán, az első Orbán kormány korábbi államtitkárának ügyvédi irodája. Úgy tűnik, az összes átírást ő, vagy az általa delegált ügyvédek intézik (egy hirdetmény fotója a mellékletben) . A mostani becslésünk szerint mintegy 900 millió forintot kereshetett ő és az általa delegált jogászok. (a becslés a mellékelt táblázat alapján ) Az ügy fényében mélyen felháborító, hogy 2014-ben KOVÁCS P. ZOLTÁN A KÖZBESZERZÉSI TANÁCS TAGJA LETT a minisztérium és a MAK delegáltjaként. A közbeszerzés intézménye elvileg kifejezetten arra való, hogy az állam tiszta versenyt teremtsen a vásárlásainál. Különösen cinikus, hogy a minisztérium olyan embert delegál a tanácsba, akinek egy tollvonással, versenyeztetés nélkül adott milliárdos nagyságrendű megbízást.

Kovács P. nem most keresi elsőként degeszre magát földügyeken, tavaly az osztatlan közös területek felosztásánál 6 másik irodával együtt 4 milliárdos keretszerződésük volt a “Nemzeti” Kataszteri Programmal (itt ») itt 50000 földterület bejegyzését kellett darabonként átlag 90 ezer forintért elvégezni.

A mai Korrupcióinfón nem tudtam részt venni, ezért Schiffer András helyettesített, aki egy régebbi történetet vitt tovább:

Az LMP keresetet nyújtott be az Eximbank adatainak megismerhetőségéért

Fotó: LMP sajtó

Fotó: LMP sajtó

Keresetet nyújtott be a bíróságra az LMP társelnök-frakcióvezetője az Eximbank pályázatának megismerhetősége érdekében, miután – közlése szerint – kérésére a pénzintézet vezérigazgatója jogszabályi indokolás nélkül megtagadta az adatkiadást.

Schiffer András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az állami pénzintézet tavaly novemberben hirdetett pályázatot alapkezelő szervezetek kiválasztására, mintegy 16 milliárd forint kezelésére. A pályázat december 9-én lezárult, ám azóta sem tudható semmi a nyertesről, a jelentkezőkről vagy a pályázat részleteiről.
Az ellenzéki párt társelnöke még januárban adatkéréssel fordult a bank vezetéséhez, ám Urbán Zoltán vezérigazgató Schiffer András szerint “vicces” válaszában sok mindenről írt, pusztán a kérdéseire nem válaszolt. Ugyan a bankvezér megadott egy internetes elérhetőséget az információk forrásaként, Schiffer András viszont cáfolta, hogy itt fellelhetőek lennének az adatok.
Kijelentette: az Eximbank és tulajdona a nemzeti vagyon része, így nyilvánossá kell tenni minden adatát. Ha ennek a későbbiekben sem tesz eleget a pénzintézet, közérdekű adattal visszaélés miatt tesz majd feljelentést – tette hozzá a politikus.
A frakcióvezető hangsúlyozta pártja álláspontját, miszerint minden állami pályázat dokumentációját és pályázatait nyilvánossá tennék. Bírálta az állami bankot, amelynek törvényben előírt feladata az ország exportképességének növelése, valamint a nemzetközi versenyképesség javítása lenne, ám kérdésesnek nevezte például azt, hogy a szintén hitelhez jutó Andrew G. Vajna televíziója hozzájárulna az export növekedéséhez.
Schiffer András rámutatott arra is: elillanhat az eddig hangoztatott államadósság-csökkentés is, ha az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbank forrásállományát, hitelkihelyezését is hozzászámolják ahhoz.

MTI / LMP sajtó

Mellékletek:
FÖLDÁRVERÉS_2015_megyei összes ügyv.díj

20160302_082536