BEZÁRÁS
ÜGYEK

A koraszülötteken is jól keresnek

MENÜ

A koraszülötteken is jól keresnek

Miben hasonlít Lázár János felesége Farkas Flóriánra? A válasz egyszerű, de megdöbbentő: Lázár János felesége is résztvevője egy olyan milliárdos uniós projektnek, ahol -Farkas Flórián projektjeihez hasonlóan- magasztos célok égisze alatt horribilis pénzeket herdálnak el kétes VAGY NULLA haszonnal. Az ügyben külön visszataszító, hogy ezt a legvédtelenebb kis emberek, a koraszülött babák ürügyén teszik.

Lázárné kuratóriumi tag a Korábban Érkeztem Alapítványnál, amely 1,2 milliárd forintot nyert el az EFOP-1.2.10-16 “Mentorprogram koraszülöttek részére” című projektben. A program elvileg három városban segítené a koraszülöttek szüleit lelkileg.

A cél nemes, azonban a pénz első látásra is túlontúl soknak tűnik és sajnos másodikra is.

A nyilvánosság biztosítása már megvolt, de ebből semmi nem derült ki arról, mire költik az iszonyatos sok pénzt (csak összehasonlításul: ebből a pénzből 160 vadonatúj, csúcskategóriás inkubátor lett volna vásárolható, azaz megyénként 8 db). Sajnos egy hosszabb hurrácikkből sem tudtunk meg részleteket.

Kikértem a program megvalósíthatósági tanulmányát és részletes költségvetését és elképesztő árazásokat találtam -szemmel láthatóan a nehezen sikerült az óriási összeg elköltésére ürügyeket találni. A dokumentum itt olvasható. Kiderül belőle, hogy az IRDATLAN SOK PÉNZBŐL ÖSSZESEN 20 MENTORT FOGNAK KIKÉPEZNI, ez -ha az eszközbeszerzéseket nem számoljuk- azt jelenti, hogy egy mentor képzésének a költsége 1,1 mrd/20= 55millió/kiképzett mentor!!!! A másik elvárás, hogy 300 (!) ember vegyen részt a 10 továbbképzés valamelyikén

a legdurvább tételeket alább sorolom:

– 3 MENTORHÁZ BÉRLETE 30 HÓNAPRA: 80 000 000 FT : 888000 (NYOLCSZÁZNYOLCVANNYOLCEZER) FT/MENTORHÁZ/HÓNAP !!!!!!!!! Nem tudom elhinni, de ez áll a költségvetésben. 880 ezer forint PONT TÍZSZERESE annak, amit vidéken egy komolyabb lakás bérletéért kérni szoktak, de 350 ezerért már 570 nmes ikerházat is kiadnak, Gyulán pedig jóval olcsóbbak az árak

-3 MENTORHÁZ FELÚJÍTÁSA 18 MILLIÓ (A BÉRLETI DÍJON FELÜL !!!! MIÉRT NEM VESZIK MEG??)

-DE EZ NEM ELÉG, “KÜLSŐ PROGRAMOK, 4 KONFERENCIA és workshopok BÉRLETI DÍJA” 20 MILLIÓ FORINT !!! (NE FELEJTSÜK, KORASZÜLÖTT BABÁK ÜRÜGYÉN SZÓRAKOZNAK

– JOGI TANÁCSADÁSRA 50 MILLIÓ FORINT (ebben nincs benne a közbeszerzési tanácsadás). EZ 20000 FT/ÓRÁVAL SZÁMOLVA 2500 ÓRA JOGÁSZI KÖZREMŰKÖDÉ: Mire számítanak, tömegesen perelnek a koraszülöttek a hibás mentorálásért????

MENTORPROGRAM MÓDSZERTANÁNAK KIDOLGOZÁSÁNAK SZAKÉRTŐI DÍJA, 1024 MUNKAÓRA: 53 MILLIÓ FORINT!!!!! EZ 50EZER FT/ÓRA!!!!!

-A 40 MENTOR DÍJAZÁSÁRA (A megvalósíthatósági tanulmány az elején csak 20 kiképzéséről beszl) viszont CSAK 60 millió ft, ez CSAK HAVI 50 ezer/mentor (FIGYELEM, A PROGRAMBAN A “MÓDSZERTAN KIDOLGOZÓJÁNAK ÓRÁNKÉNT ADNAK UGYANENNYIT!!!!)

-DE EZEN FELÜL “MENTORHÁZAKBAN NYÚJTOTTSZAKÉRTŐ SZOLGÁLTATÁSOK (3 MENTORHÁZx30 HÓNAPxHETI 30 ÓRA) : 205 MILLIÓ FT, EZ 2,3 MILLIÓ/HÓ/FŐ = 16000 FT/ÓRA !!!

-4 DB ÁTTEKINTŐ TANULMÁNY (3500 MUNKAÓRA!!! -2 ÉV FOLYAMATOS MUNKA???!!!), 500 FÉLIG STRUKTURÁLT INTERJÚ, 5 FÓKUSZCSOPORTOS INTERJÚ, 20 STRUKTURÁLT INTERJÚ, 1 DB ÉRTÉKELŐ TANULMÁNY: 95 MILLIÓ !!!! FORINT = 47 MILLIÓ/MUNKAÉV KB 20000 FORINT/ÓRA!!!)

-SZAKMAI MEGVALÓSÍTÓK ( A FENTIEKEN KÍVÜL!!! SZAKMAI VEZETŐ, MENTORHÁLÓZAT 3 KOORDINÁTOR, SZAKMAI ASSZISZTENS) 36 HAVI MUNKADÍJA TOVÁBBI 176 MILLIÓ: EZ HAVI EGYMILLIÓS FIZETÉS

-ELŐZŐ NETTÓ BÉR, MERT A FENTI ÖSSZEGEN FELÜL JÁRULÉKOKRA 70 MILLIÓ

-ADATBÁZIS KÉSZÍTÉSE, APPLIKÁCIÓ KÉSZÍTÉSE: 50 MILLIÓ!!!

-50 MILLIÓÉRT (!!!) AZ ALÁBBI ESZKÖZÖK: 9 LAPTOP, 9 TELEFON, 3 NAGY TELJESÍÍTMÉNYŰ NYOMTATÓ, IRODABÚTOROK A MENTORHÁZAKBA ( 9 MUNKAÁLLOMÁS ESETÉN HORRIBILIS BÚTORKÖLTSÉGEK LEHETNEK)

-PROJEKTMENEDZSMENTHEZ IGÉNYBE VETT SZOLGÁLTATÁS !!!! 21 MILLIÓ, (Ezen kívül persze projektmenedzsert is alkalmaznak 17 millióért

-MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY 18 MILLIÓ (1,5 ÉVNYI PROFESSZORI FIZETÉS, EHHEZ KÉPEST GYAKORLATILAG SEMMI NINCS BENN, HOGY MIT FOGNAK CSINÁLNI

-CATERING MENTORHÁZAKON KÍVÜLI KONFERENCIÁKHOZ, WORKSHOPOKHOZ: 5 MILLIÓ (EZ EGY FÉL INKUBÁTOR ÁRA) + KÖTELEZŐ NYILVÁNOSSÁG 5 MILLIÓ

Összefoglalva:

Projekt eredeti célja:
A projekt célja, hogy segítse azon családokat, ahova koraszülött baba érkezik. Ez valóban egy nagy trauma a családoknak és ehhez valóban szükséges lenne egy „sorstárs segítő hálózatra” mentor hálózatra, akik a szülőket valóban képesek segíteni, mentorálni. Így a váratlan traumát könnyebben fel tudnák dolgozni. Ebből következően a legfontosabb szám az, hogy ezen célcsoport képzésére a projekt mennyit fog költeni.

Eredménye:
Teljes projekt: 1 200 089 709 Ft Szakértői díjak, tanulmányok, kutatások és egyéb marketing költségek:507 376 000 Ft – Projekt 42%
Eszközbeszerzése, beruházások és felújítások: 124 000 000 Ft – Projekt 10% Alapítvány fenntartási költsége, ami az alapítvány működéséhez kell, hogy a célt meg tudja valósítan 489 843 709 Ft – Projekt 41%. Célcsoport képzése, mentorok képzési költsége és egyéb oktatással kapcsolatos költségek (amiről kellene szólni a projektnek, azaz a projekt célja) 78 870 000 Ft* – Projekt 7%. (*Tartalmaz egy számolási hibát a projekt 25 millió forintról, ami a gyermek felügyelet lenne, de ez nem került bele az összesítésbe, így ez feltehetően nem valósul meg…)

Álláspontom szerint ezen összesítést mindent elárul, hogy mindenre fognak költeni (pl: szakmai megvalósítási úti költségre ugyan annyi lesz elszámolva, mint az egész képzésre), csak arra nem amiről szólni kellene a projektnek, arról nem beszélve ez a másik két pályázó az alapítványi projekthez hasonlóan még kétszer el fog költeni kutatásra hasonló összegeket (a másik két alapítvány Pécsen és Debrecenben csinálja ugyanezeket a “tanulmányokat”, igaz, ők “CSAK” 600-600 milliót költhetnek ugyanerre. Így a probléma (pályázati projekt eredeti célja) nagyon-nagyon tudományosan fel lesz tárva, csak a szülőkre koraszülött babákra nem fog pénz jutni.

Kérdés, hogy a két jelentős tétel, ami a projekt 83%-ka (szakértői díjak, alapítvány fenntartási költsége 997 219 709 Ft), hova fog kerülni, amiről a megvalósíthatósági tanulmányban nem lehet olvasni?