BEZÁRÁS
ÜGYEK

Vajon mi kellene még az egészségügy rendbetételéhez?

MENÜ

Vajon mi kellene még az egészségügy rendbetételéhez?

Biztos, hogy egy állatszereplő hiányzik naponta 400 ezer forintért a magyar egészségügyből? Nem tudom, hogy ki mennyit hallott a TÁMOP 6.2.5-B-13/1 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása elnevezésű programról. A programra 9,5 Milliárd forintot (!!!) költöttek (ebből példáull 95 millió guriga wc papírt, vagy 9,5 millió liter fertőtlenítő szappant vehettek volna, ez jó időre megoldaná a gyalázatos kórházi higiénés viszonyokat). 

A sok pénz biztosan nagyon kellett, hiszen ilyen magasztos célok vannak, mint: “megteremti a lakóhely-közeli egészség-szolgáltatás koncepcióját, amely egyszerre jelenti az alapellátás és járóbeteg szakellátás integrációját valamint kibővítését, úgy hogy annak szerves részét képezik az egészségfejlesztést, megelőzést és gondozást támogató új funkciók is. A lakóhely közeli egészség szolgáltatás (LESZ) szakemberek csoportja által nyújtott,általánosan hozzáférhető, közösség-központú, átfogó népegészségügyi és egészségügyi szolgáltatások összessége lesz, amely a releváns közösségi egészség szükségleteket képes majd szakszerűen ellátni. ”
Ezt ebben a cikkben lehet olvasni: megtekintés >>.
Sajnos ezen kívül csak pár cikk található a neten, például a “nagy olvasottságú” szegedi és pécsi oldalon: cikk 1 >>,  cikk 2 >>

Pedig a nyilvánosság biztosítására 23,5 milliós keretszerződést kötött az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a konzorciumvezető egyébként a GYEMSZI volt): részletek itt >>.

Túl a pazarláson, a közbeszerzés nyilvánvalóan szabálytalan volt, hiszen a három MEGHÍVOTT ajánlattevő azonos üzleti körből származik.

A www.regon.hu oldal “Kapcsolat” menüpontjánál három nevet olvashatunk: Oltyán József (Makroler Médiaügynökség Kft, Kecskemét), Várnai Zsolt (ALON Média Kft, Szombathely), Bereczki Szabolcs(BDR Médiaügynökség, Debrecen).

Képernyőfotó 2016-07-09 - 19.00.18

A három név a három ajánlattételre meghívott cég tulajdonosa, a honlapból látszik, hogy nem igazán versenytársak, hanem inkább üzlettársak. Azt, hogy a budapesti AEK miért egy kecskeméti kis médiavállalkozást és barátait hívja meg ajánlattételre, a korábbi államtitkár, Zombor Gábor kecskeméti gyökereivel magyarázhatjuk.

A fenti két cikkecske ismeretében különösen döbbenetes, hogy a 23,5 milliós keretszerződésből milyen tételekre kért és kapott árajánlatot az ÁEK a csatolt dokumentumban található a szerződés, annak különösen a melléklete hihetetlen:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/07/A_016199_003_2015_nyilvanossag_MAKROLER.pdf”]

Néhány kiemelt részlet a dokumentumból:

TV spot gyártásához:

 • zene szerzése: 50 ezer Ft/óra
 • helyszín keresése/terepszemle: 40 ezer Ft/nap
 • casting 150 ezer Ft/nap
 • ÁLLAT és IDOMÁR: 400 ezer Ft/nap
 • felnőtt szereplő :140-180 ezer Ft/nap
 • gyerek szereplő: 50 ezer Ft/nap
 • SZINKRONSZINÉSZ 80 ezer Ft/nap
 • narrátor 180 ezer Ft/nap

Rádióreklám

 • 30 mp szövegírás: 45 ezer, narrátor: 180 ezer Ft/nap

Egyéb:

 • 500 karakteres sajtóközlemény: 100 ezer Ft
 • 1000-2000 karakteres közlemény: 150 ezer Ft
 • Sajtócikk: 350 ezer Ft/oldal
 • interjú szervezés és lebonyolítás: 200 ezer Ft/alkalom
 • Sajtófigyelés 5-8 keresőszóra : 200 ezer Ft/hónap!

A 23,5 millió forint ugyan egy keretszerződés, de a palyazat.gov.hu oldal adatai alapján a teljes összeg kifizetésre került, hiszen a projekt 9,5 milliárdja hiánytalanul kifizetésre került.

Azonban a “nyilvánosság biztosítására” kiszórt pénznek ezzel még nincsen vége. Az ÁEK honlapján ugyanis -ez üdítő kivétel- megtalálható sok szerződés adata, a 2014-esek (részletek >>) között pedig látható, hogy a Capitol Consulting Kft. kapott a program KOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIA tervezésére bruttó 7,5 milliót. Ezzel másfél hónap alatt készen is lett. A következő sorban azonban azt látjuk, hogy ugyanazon a napon, nyilván biztos-ami biztos alapon a PUB-MAN Bt.-vel is szerződtek. Igaz, velük 9,5 millió forintért ugyanerre! 2x fizetni ugyanazért: klasszikus hűtlen kezelés.

Persze a többi közbeszerzés sem semmi:

 • MAGYAR KÖZMENEDZSMENT FEJLESZTÉSI KFT. Egészségszervezés új funkciói tématerületen működő munkacsoportok moderációjának és kapcsolódó koordinációs feladatainak ellátására 25millió ft 300 megbeszélés… (részletek >>)
 • A PROJEKT EGYSÉGES BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓJÁNAK KIALAKÍTÁSA!! 12,5 millió Capitol Consulting Kft (részletek >>)
 • Stratégiai tervezési módszertanfejlesztés feladatainak ellátására ?! 15 millió Kockázat klutató Nkft (részletek >>)
 • Projekt koordináció… 20 millió 4Sales System Kft (részletek >>)
 • Egészségszervezés új funkciói fejlesztési területek és kapcsolódó horizontális területek minőségbiztosítási feladatainak ellátására VICC , 36 millió, IFU Horváth Partners Kft érdemes a linken a részletes feladatokat megnézni (részletek >>)
 • Intézmények HR gyakorlatának felmérése 18 millió (részletek >>)
 • egészségügyi ellátások finanszírozási módszertanának fejlesztése Ideas and Solutions Kft 25 millió (részletek >>)
 • Egészségügyi szakfeladatok országos működtetésének vizsgálata és döntéselőkészítő tanulmány kidolgozása három szakterületen: patológia, laborszolgáltatás és képalkotó diagnosztika Ilex Vezetési Tanácsadó 50 Millió !! (részletek >>)
 • Elektronikus felület és adatbázis kialakítása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet által lebonyolított és koordinált k!özbeszerzési eljárások kezelésére! 50 millió !!! Ponte.hu Kft (részletek >>)
 • Kód Informatika BT: Minőségbiztosítás 7,5 millió ft (részletek >>)
 • IL-Da-Ga Kft Catering: 3000 fő büfé (pogácsa, szendvics üdítő) 2000 fő szendvicsebéd (6 kanapészendvics/fő) 17 millió ( 3500 ft/fő) (részletek >>)
 • FELSŐVEZETŐI KOMPETENCIAFELMÉRÉS ÉS ÖSSZESEN 90 NAP TRÉNING 42 millió! (részletek >>)
 • Egészségszervezési modellező rendszer fejlesztése tárgyában 20 millió ConSense Kft (részletek >>)

A 9,5 milliárdról szóló támogatási szerződés itt található (részletek >>). A GYEMSZI honlapján található kis ismertető is egészen komolytalan egy 9,5 milliárdos “projekthez” képest (részletek >>).

Képernyőfotó 2016-07-12 - 20.54.12

Ha hiszünk a kis pécsi portálon megjelent cikkecskének, (“A program egyik legjelentősebb eredményterméke az alapellátás módszertani megújítása, mely során a közösségi egészségszervezés központjában az egyén, a páciens áll. Az emelt szintű alapellátás, azaz a lakóhely közeli egészség szolgáltatás (LESZ) szakemberek csoportja által nyújtott, általánosan hozzáférhető, közösségközpontú, átfogó népegészségügyi és egészségügyi szolgáltatások összessége lesz, amely a releváns közösségi egészség szükségleteket képes majd szakszerűen ellátni.” ), akkor azt mondhatjuk: ez nem valósult meg tehát a 9,5 milliárdot, vagy annak egy jelentős részét az egészségügyre hivatkozva elherdálták. Az LMP ki fogja kérni a projekt részletes költségvetését, a “nyilvánosság biztosítása” ügyében pedig feljelentést fog tenni.