BEZÁRÁS
ÜGYEK

Az otromba cirkusz

MENÜ

Az otromba cirkusz

Az elmúlt  hetekben bemutatott egymilliós sportnap (három ember focizik egy deszkabudi előtt a korrupcioinfo.hu bejegyzése) minden jel szerint nem kivétel, hanem szabály.

Most összegyűjtöttem egy csokorral azokból a “rendezvényekből”, amiket sokszor a legnyomorultabb helyzetű kis falvakban, alkalmanként 500 ezer-1 millió forintos EU támogatásból egy erre szakosodott budapesti céghálózat vállalt el.

Ezek groteszk, vicces “események”, messziről látszik , hogy cinikus bűnözők állították össze őket, akik a rutinszerű “sport és egészségnapok” betervezése közben szórakoztak kicsit poénos “rendezvények” kitalálásával. Rengeteg információ kapok, hogy ezeket a rendezvényeket sosem gondolták komolyan, hogy a rendezvények mindegyikét valóban megcsinálják, csak hamis jelenléti ivekkel és hamis képekkel dokumentálnak Ezeket módszeres ellenőrzés nélkül nehéz megfogni (néha azért sikerül https://korrupcioinfo.hu/jelen-let/ ), de az alábbi rendezvényeknél nincs is erre szükség, annyira ordít róla, hogy kamu. “Humánszolgáltatás” címén A DFT Kft és a körülötte álló céghálózat újra aktiválta magát, hogy a legszegényebbek felemelésére szánt EU pénzeket intézményesen csalják el. A pénzt hátrányos helyzetű falvak kapják, majd kamu, legtöbbször egyajánlatos közbeszerzéseken azonnal egy pesti céghálózatnak adják, akik az általam most bemutatott közbeszerzéseken eddig kb 800 milliót kaszáltak. 

1) Balatonföldvár környékén pl  53 órányi ” rendezvény” szervezését 29 millióért , azaz ÓRÁNKÉNT 500 ezerért vállalta a cég (Közbeszerzési kiírás) A rendezvények (lásd: csatolmány) közül az alábbi talán a legviccesebb

Anyatejes Világnap:
1 előadó bemutatja Helen Doron English nyelvtanulási módszerét, 1 előadó mesét mond, 2 előadó, akik olyan eszközöket mutatnak be, amik megkönnyítik az édesanyák mindennapjait
100fő 3óra

2) Egy másik kistérségben , Győrvár környékén pedig rendezvényenként 500 ezer forintért , összesen 70 millióért tart néhány órás “rendezvényeket” ugyanannak a céghálónak a tagja Közbeszerzési dokumentum. Ezek közül a kedvencem
Gersekarát (600 lelkes falu Vas megyében):
Autómentes családi nap 1 alk. 60 fő 3 óra  (!!!!)  (500 ezer ft)

3) Gyenesdiás környékén 1 millió forint/ alkalomért rendeztek 3 órás rendezvényeket, összesen 40 db-ot 40 millióért. ( Dokumentum ) Itt véletlenül megtalálható a  műszaki leírás  (csatolva) , ami sokat elárul, a kedvencem:

  • Gyermeknapi rendezvény Karmancson (800 fős falu Zalában)

Az Ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése 1 alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban.

Tartalom: A rendezvény alkalmával a gyermekek számára ugráló vár kerül felállításra, emellett kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt. Egész napos lángos sütésre és evésre is lehetőségük lesz a résztvevőknek   (gondolom az egészséges életmód nevében)

  • Nyári zene tábor gyerekeknek

Az Ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése 1 alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban Tartalom: A rendezvény során a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni kisebb zenei eszközökkel

4) Várvölgyön (1000 fős zalai falu) kicsit egysíkúra sikerült a tervezett események sora, mintha elfogytak volna az ötletek.  Az első

  • Májusfa állítás és anyák napja

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban. Tartalom: A hagyományosnak számító májusfa állítás áll a rendezvény középpontjában, emellett az anyák napjára készülhetnek a résztvevők, ahol lehetőségük lesz kosárfonásra is.

  • A második:
    Májusfa kitáncolás 
    Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.Tartalom: A rendezvény alkalmával a hagyományos májusfa állítás és kitáncolás mellett kosárfonás is fogja színesíteni a szervezett programokat.  A net szerint voltak már ilyen bulik https://www.youtube.com/watch?v=dQOMBDBs2-0 , de a költségvetésről inkább a költségvetési csalás jut az ember eszébe , pláne azért, mert a jelek szerint kétszer számolják majd el ugyanazt a rendezvényt

5) Az abszurditást azonban  lehet fokozni Zalaszántón (950 fős falu):

  •  Szántói Egészségmegőrző Nap

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 70 fő részére, összesen 4 órás időtartamban. A 4 darab 1 órás foglalkozáson (egy alkalom) történő ugyanazon 70 fő részvétele adja a pályázati felhívásban kötelezően előírt indikátort.A rendezvény alkalmával előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők az egészséges életmód jegyében, ahol többek között kis- és nagyüzemi almatermelésről lesz szó Dick Maurick előadásában.  🙂

De az almából sosem elég:

  • Harmadik Almanap: Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 50 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.

6) A tanfolyamonkénti egymilliós tréningekek esetén is nagyon sok kérdés merül fel, de ezek közül csak egyet emelek ki most:

REZI faluban 2X20 fős, egyenként 30 órás tanfolyamot indítanak a legelesettebbek számára ÖNÉLETRAJZÍRÁS TÉMAKÖRÉBEN!!! A leírás annyira szép, hogy idemásolom:

Önéletrajz elemzés és készítés képzés v  Célcsoport: fejlesztési tervvel nem rendelkező hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív emberek.  v  Tartalom: az önéletrajz megírása az első és legfontosabb lépés az állásra való jelentkezés előtt, ezért szükséges kiemelt figyelmet fordítani a megírására, annak érdekében, hogy figyelemfelkeltő legyen és egyben jó benyomást keltsen. A képzések alkalmával a résztvevőknek példaönéletrajzok elemzésével elsajátíthatnak olyan technikákat, ami hasznukra válhat saját önéletrajzuk elkészítésénél. v  Elvárások: az Ajánlattevő feladata 2 csoportban 20-20 fő részére 30 tanórás “Önéletrajz elemzés, készítés” témában képzések szervezése, előadó és a felnőttképzési törvényben meghatározott dokumentáció (értesítés, jelenléti ív, képzési ütemterv, haladási napló, tanúsítvány) biztosítása.

 

Az elkövetőkről:

A pénzeket önkormányzati szövetségek nyerik el, majd egy közbeszerzésen azonnal megbíznak budapesti cégeket a “rendezvényszervezéssel”.

A most tárgyalt, legszegényebbek felemelése ürügyén eltapsolt pénzek egyetlen céghálózathoz jutnak, amely az összes erre szakoszosodott hálózat közül a legszemtelenebb . A pár évvel ezelőtti botrányok után kissé csendben maradtak, de az elmúlt évben újra reaktiválódtak, ami azt jelenti, hogy a magyar állam minden fogadkozása ellenére tovább folytatódik az elesettek felemelésére szánt pénzek intézményesített lopása.

Több mint két éve már, hogy először beszámoltam a DFT-Hungária Kft. nevű tanácsadó cég körül szerveződő hálóról, amely nagyon régóta szipkázta el sikeresen az EU-s támogatásokat. A történet érdekessége az volt, hogy a cég ügyvezetője a lehető legnyíltabban dicsekedett azzal ,hogyan csalnak a közbeszerzéseken, még 2008-ban a jegyzőkönyvbe mondta Tolna városában, a képviselő-testület nyílt ülésén, hogy ők ingyen elkészítik a pályázatot, de cserébe, ha nyer az önkormányzat, ők valósítanák meg a projektet. A közbeszerzést meg majd megoldják okosba.

https://korrupcioinfo.hu/polipok-a-kozgyulesen/

Már akkor bemutattam, milyen kamu céghálózatot hoztak létre azért, hogy a közbeszerzéseken úgy tűnjön, mintha verseny lenne egy-egy munkáért. A céghálózat egymással „versenyző” tagjaniban az „anyacég” alkalmazottai tulajdonosok, de egy kis utánajárással ki lehet mutatni az összefonódásokat. A hálózat nyilvánvalóan törvénytelenül szerzett meg milliárdokat, hiszen a közbeszerzések résztvevőinek függetlennek kell lennie egymástól. A részletekről a cég egy korábbi, de megundorodott alkalmazottjának blogjában, illetve az Átlátszó cikksorozatában lehet olvasni.

https://chienenchaine.wordpress.https://chienenchaine.wordpress.com/2014/12/30/unios-tamogatasok-lenyulasa-mesterfokon-gyors-halak-3/com/2014/12/30/unios-tamogatasok-lenyulasa-mesterfokon-gyors-halak-3/
https://atlatszo.hu/2017/03/22/a-dft-szisztema-10-ev-alatt-10-millard-forint-unios-tamogatas/
https://atlatszo.hu/2017/03/07/a-dft-koruli-ceghalo-milliardos-bevetelei-penzaramoltatas-bullshitgeneratorral/

A cikkeknek ugyan nem lett büntetőeljárás vége, de a korábban milliárdokat kaszáló céget két évig nem láttuk a közbeszerzések körül. Először tavaly májusban bukkantak fel egy GINOP pályázat közbeszerzései közt: kedvenc tevékenységükkel, a rendezvényszervezéssel bízta meg őket a Tatabányai Szakképzési Centrum, rögtön 70 millió forintért. Ez már önmagában is érdekes, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasonló pályázatok keretében – a tatabányai konkrétan „a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” címmel volt kiírva – feleslegesen, vagy legalábbis nehezen megmagyarázható okból költenek el jelentős összegeket mindenféle rendezvényekre.

A DFT-Hungária szekere tavaly év végén indult be ismét, amikor gyorsan egymásután hat EFOP-pályázaton is nyert, közel 700 millió forint értékben. Mindegyiket „humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” címmel írták ki, ami itt annyit jelent, hogy több önkormányzat együtt pályázott. A jelek szerint a cég felhagyott a kamu ajánlattevő cégek futtatásával, visszatértek ahhoz, amiről az ügyvezető már 2008-ban beszélt: úgy intézik, hogy ne nagyon legyen vetélytársuk (a hat közbeszerzésen összesen két részfeladatra volt más jelentkező, minden másért egyedül indultak és nyertek.

A friss közbeszerzések listája itt:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_oyvXPeZY9McxXzT1PkoZMOyv4dBZK16ycLiH0SizLE/edit?usp=sharing
A pályázatokon a DFT-Hungária mondhatni a szokásos feladatokat végzi: rendezvényeket és képzéseket szervez. Hogy ez mennyire nem szolgálja az emberek érdekét, arra egyetlen példa elegendő: Balatonhenyén „közösségépítés” címszó alatt a következő programokat szervezték (a szerződés összértéke több mint 92 millió forint): szüreti táncos, zenés mulatság, falusi disznótor, főzőverseny, egészségnap, hagyományőrző fényünnep, fiatalok közösségépítő renddezvénye, beleértve egy könnyűzenei koncertet és egy balatonfüredi vízisíelést, illetve táncházat is. Az egészségfejlesztéshez pedig azzal járultak hozzá, hogy előadást szerveztek „a félelem természetéről” vagy meghívtak egy „neves focistát” előadást tartani. Nyilván a magyar vidéknek leginkább ilyesmire van szüksége…
Az ügy rendszerszintű csalásra utal: ezeknek az EU pénzeknek az elosztása sem történhetett nagyon máshogyan, mint hogy a DFT cég ajánlotta fel szolgálatait már jóval a közbeszerzés kiírása előtt. A magyar ügyészséghez nincs értelme fordulni, persze, az OLAF -nak mindenesetre elküldöm a részleteket.

Ez persze semmire sem megoldás, az igazi megoldást csak az Európai Ügyészséghez csatlakozás jelenthetné.

Dokumentumok:

gyenesdiás
Bföldvár_közbeszerzési_dok
korrupcióinfó – DFT-Hungária Zrt.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3149_2019/ agenda
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3264_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_2280_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7330_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_0065_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20989_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23357_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_22332_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_21318_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20218_2018/