BEZÁRÁS
ÜGYEK

Polipok a közgyűlésen!

MENÜ

Polipok a közgyűlésen!

Jubileumok előtt áll a korrupcióinfó (most az 50., hamarosan az egy éves következik). Az eredményekről is megemlékezünk: eljutott az emberek tudatához az, hogy egy vidéki állatorvos egy éven át minden héten be tudott mutatni komoly, rendszerszintű korrupciót leleplező ügyeket. A választók a korrupcióinfóknak köszönhetően is érzik a korrupció tarthatatlan mértékét. Erre bizonyíték, hogy a Fideszt rendkívül zavarja, az intenzív, nemtelen és hazug lejáratókampány ezt bizonyítja. Természetesen a sajtótájékoztató elején az origo által elbujtatott cáfolatomat is ismertetni fogom.

A két jubileumi korrupcióinfó közül az elsőn visszautalunk a szekszárdi polgármester szavaira: “A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.” December elején pedig maga Lázár ismerte be egy félőszinte félmondatban a parlament előtt (!), hogy “a cégek már a pályázatok kiírása körül megjelennek”.

Csak így sikerülhetett a “sikerszéria”, azaz az uniós pénzek “kipörgetése”. Ez Magyarország történetének legnagyobb csalássorozata, aminek még nincsen vége.

Az elmúlt évben számos olyan példát mutattunk be, ahol az adatok arra utaltak: erre specializált céghálózatok “házalnak” uniós projektekkel, majd végül a megbízást is ők nyerik el. Ezt úgy érik el, hogy közbeszerzéseken rendszerint csak meghívott cégek vesznek részt. Ezek a meghívott cégek azonban kis utánajárás után nagyon gyakran egymással összefüggésbe hozhatóak. Ez pedig nyilvánvalóan arra utal, hogy a közbeszerzéseket A legfeltűnőbbek azok az esetek, amikor TÖBB SZÁZ TELEPÜLÉSEN TÖBB SZÁZ egészen különböző PROJEKT ESETBEN MINDIG UGYANAZT A NÉHÁNY CÉGET HÍVJÁK MEG, AHOL AZ EGYIK CÉG TULAJDONOSA A MÁSIK CÉG BEOSZTOTTJA VAGY a korábbi és jelenlegi tulajdonos megegyeznek. Ma egy olyan hálózatról lesz szó, ahol ráadásul MIND A 14 CÉG ESETÉBEN MEGEGYEZIK A SZÁMLAVEZETŐ BANKFIÓK és a könyvelő CÍME!. Annak, hogy több száz, egymástól térben, időben és témában különböző közbeszerzés esetén a sok tízezer szóba jöhető cégből mindig ugyan annak a cégnek a “leányait” hívják meg, ILLETVE A MEGHÍVOTT CÉGEK BANKFIÓKJA UGYANAZ A CÍM, gyakorlatilag nulla a valószínűsége akkor, ha a közbeszerzéseket egymástól függetlenül folytatták le.

Az 50. korrupcióinfón az egyik legfeltűnőbb ilyen példát mutatunk be, két bizonyítékkal. Az egyik egy egészen hihetetlen önkormányzati ülés jegyzőkönyve, a másik pedig egy táblázat, ahol a cégcsoport 60 közbeszerzését gyűjtöttük össze, illetve bemutatunk néhány példát a nagyon feltűnő összefonódásra.

1) Néha ahhoz, hogy a csalás megbeszéléséhez bizonyítékot kapjunk, nem kell ott lennünk: nyílt közgyűlésen mertek megtenni teljesen törvénytelen, piszkos ajánlatot a közbeszerzési törvény kijátszására. Tolna kisvárosában nyílt közgyűlésen beszélték le a közbeszerzés kijátszását egy kamu programhoz. A történet 2008-as, de a város már akkor is fideszes irányítás alatt volt, a cég pedig azóta is tarol a kamuprojekteken. Tolna város 2008 június 12.-i közgyűlése, ahol nyíltan, jegyzőkönyvezve lebeszélik a mutyit (a polgármester azóta meghalt, de szinte az összes szereplő aktív még) – a június 12. ülés a dokumentum közepe táján kezdődik. A jegyzőkönyvéből látszik, hogy a pályázati javaslatokkal nem sokat vacakolnak a képviselők. Ezen az ülésen Sümegi Zoltán polgármester ismertette Csikesz Tamás DFT ügyvezető együttműködési ajánlatát.

S.Z.: A DFT-Hungária Kft. azzal az ajánlattal keresett meg, hogy lehetőség van “A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” tárgyú pályázaton Tolna Város Polgármesteri Hivatalára vonatkozó pályázat benyújtására.[…]

dr. Csikesz Tamás: […] Mi 100% kockázatot vállalunk a pályázattal kapcsolatban, hiszen azt ingyen elkészítjük, semmilyen költséget nem számolunk fel, csak egy kötelezettségvállalást kérünk, arra az esetre, ha a Hivatal a pályázaton nyer. A kötelezettségvállalás ebben az esetben a projekt megvalósítását is csak a DFT-Hungária Kft. végezheti. !!!!!!!!!

Takács János [képviselő]: A határozatban azt látom, hogy a Képviselő-testület nyertesség esetén […] a DFT-Hungária Kft-vel kíván együttműködni, amennyiben […] nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni a szolgáltatás megrendelésére. A kérdésem az lenne, hogy mitől függ az, hogy kell-e majd közbeszerzési eljárást lefolytatni, avagy sem, illetve, hogy megfelel-e a jogszabályoknak, ha ezzel a tartalommal írjuk alá a szerződést?

Cs.T.: Véleményem szerint, amennyiben a pályázati összegen belül külön-külön számítjuk a képzés, az árubeszerzés, és az elemző szolgáltatás összegét, úgy lehetőség van arra, hogy elkerüljük a közbeszerzési eljárás lefolytatását. Amennyiben mégis szükség lesz az eljárás lefolytatására, szinte biztos vagyok benne, hogy a DFT- Hungária Kft. lesz az egyetlen pályázó, mivel olyan széleskörű tevékenységi körrel és olyan minősítésekkel rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban.

Azaz a nyílt önkormányzati ülésen Csikesz javasol mindjárt két klasszikus módszert is a közbeszerzés végeredményének biztosítására: összejátszáson alapuló feladatleírást (egyetlen pályázó felel meg a feltételeknek), és a részekre bontott, így a közbeszerzést elkerülő beszerzést. A 18 tagú képviselőtestület egyhangúlag megszavazta a javaslatot. A projektet aztán a DFT egyik bábcége, az Agenda Projektház végezte el.

2) A táblázat (a cikk végén) a DFT cégháló mintegy 80 közbeszerzéseit mutatja be. Az elbizakodottságra utal, hogy a látszatra cseppet sem adva egyszerűen nem tudtak hibázni, szinte mindig az egészen közel álló cégekkel (legtöbbször saját alkalmazott cége volt az “ellenfél” ) íratták a kamu “ellenajánlatokat”. A DFT-Hungária Kft fő “tükörcégek” a Humán Aspektus, a Pragmatica Sanctio, Az Agenda Projektház, A Proakció, a Humánfejlesztés, , Esti Kornél, Munkaszervezetek Fejlesztése, DFT Korszerű Gyakorlatok, Versenyhajó Kft stb. Ezek közül a négy táblázat most a DFT Hungária, a Pragmatica Sanctio és a Humán Aspektus kb. 80 beszerzését vizsgálja. Tessék szemezgetni és szörnyűlködni (összesen mintegy 400 közbeszerzést találtunk, ahol MINDENHOL a saját dolgozók tulajdonolta cég adta a kamu ellenajánlatokat). A beszerzések összértéke mintegy 6 milliárd.

A kamu ellenajánlatok cégei és a DFT-csoport között azért nem tűnik fel azonnal a kapcsolat, mert az Opten a legtöbbre nem ad ki jelzést. Az Opten ugyanis nem vizsgálja, hogy a cég MUNKATÁRSAI vannak-e valahol tulajdonosként bejelentve. Három tényből azonban egészen nyilvánvaló a kapcsolat a nyertes és a kamu ellenajánlat között és ez alapján az összes , táblázatba foglalt közbeszerzés törvénytelen:

A) a cégek ugyanabban a bankfiókban (MKB Bank Váci utca 38) vezetik a számlájukat

B) a cégek korábbi vagy jelenlegi tulajdonosai között az anyacég (DFT) MUNKATÁRSAI lelhetőek fel. jellemzően egymás között “adják-veszik” a cégeket, de számos esetben a “közbeszerzés” időpontjában az ellenajánlatot adó cég tulajdonosa a DFT dolgozója volt, egyszerű internetes keresés alapján ez bizonyítható, néhány példát itt leírunk:

A DFT Kft és a Humán Aspektus Kft között szoros összefüggés van ( a Humán Aspektus korábbi tulajdonosa Rotkai Petra a DFT munkatársai is volt: a videón a DFT munkatársaként nyilatkozik 2013 áprilisában, a cégadatbázis szerint viszont 2012 augusztusa és 2014 márciusa szerint a Humán Aspektus tulajdonosa Rotkai Petra. A Pragmatica Sanctio jelenlegi tulajdonosa Rotkai Petra. A cég korábbi tulajdonosa viszont Kósa Réka, aki szintén DFT munkatárs ( Képzési és szervezetfejlesztési szolgáltatások szakmai vezető-helyettes, szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner/) pl ebből látszik: Kósa Réka korábban. A cégháló egy másik nagy tagja az Agenda Projektház, amelynek pl egyik korábbi tulajdonosa Pablényi Attila, a DFT igazgatóságának tagja.

C) maguk a közbeszerzések adatai bizonyítják a hálózatot, hiszen egész kevés kivétellel minden esetben a 10 cég valamelyikét hívják meg a háromszereplős ajánlattételre

EZEK ALAPJÁN A TÖBB SZÁZ “KÖZBESZERZÉS KIÍRÁSA” TÖRTÉNHETETT A TOLNAI PÉLDÁHOZ HASONLÓ MÓDON!

Végül egy fontos tény, a hálózat nem csak nekünk tűnt fel. A transparency tanulmányának második része megállapítja:
“Ebből az látszik, hogy a két legnagyobb kapcsolattal rendelkező személy Csikesz Tamás és Pablényi Attila, a két legnagyobb csoport pedig a DFT- és az Agenda-Csoport lett. Csikesz Tamás és Pablényi Attila nem ismeretlen a közbeszerzésekkel korábban is foglalkozó újságírók számára, különösen a felnőttképzések területén nyert korábban a hozzá köthető DFT-Csoport nagyon sok közpénzt. Nyilván a most vizsgált közbeszerzések és a korábbiak között lehet átfedés is, ugyanis a felnőttképzések sokszor keverednek a kommunikációs tárgyú közbeszerzésekkel, ahogy ezt az Átlátszó korábbi cikke is megállapította. Ezeket sajnos a projektleírások alapján sem tudtuk kettéválasztani. Az elemzésünk során ez volt a legnagyobb cégösszefonódás, amit találtunk. Az adatok alapján az látszik, hogy ennyi cég ilyen mértékű összefonódása páratlan, ám azt, hogy a közbeszerzéseken előre megbeszélt kartellezésről beszélhetünk-e, természetesen a cikk jelenlegi állapotában nem lehet megmondani. Ezt további kutatás és újságírói munka deríthetné ki, amelyhez ismernünk kellene nem csupán a beadott pályázatokat, hanem a teljesítéseket is”

Azt gondolom, a közbeszerzések adatai és a tolnai történet eléggé megalapozza a gyanút.

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/01/ceghalo-kozbesz.pdf”]