BEZÁRÁS
ÜGYEK

Szekszárdon már áll a bál!

MENÜ

Szekszárdon már áll a bál!

Ez egy egészen képtelen történet, jó sok elképesztő képpel. Egy szép példája annak, amikor a töménytelen EU pénz nem hogy nem segít, hanem éppen rombol. Hogyan? Benne vannak a kormányközeli baráti vállalatok, a vidéki önkormányzatok és a sajtóviszonyok története is.

A minap -elég hosszú idő után- hivatalos ügyben jártam a Szekszárdi Polgármesteri Hivatalban. Azaz mégsem ott, hanem annak egy “ideiglenes” változatában.

Elképedve láttam, hogy – bár egy éve befejeződött a külső szigeteléssel és nyílászárók cseréjével járó felújítása – még mindig egy ideiglenes épületben, egy RÉGI NAGY BÁLTEREMBEN ÖSSZEZSÚFOLVA MŰKÖDIK A TELJES POLGÁRMESTERI HIVATALI APPARÁTUS.

Egymás hegyén hátán, a táncparketten, a karzaton ledobálva asztalok, szekrények -és hivatalnokok.

Közben pedig a valódi, Béla téri hivatalépület pontosan egy éve üresen áll, és minden jel arra mutat, hogy még jó sokáig üresen is fog állni.

Ezekért az állapotokért a gaz Brüsszel a felelős, hiszen ő adta azt a 450 millió forintot, amelyikből a valódi Polgármesteri Hivatal energiatakarékossági beruházása (szigetelés nyílászárók cseréje, napelemek) megvalósult (KEOP-5.5.0/B/12-2013-0206). A kivitelező a szekszárdi vállalkozók számára érthetetlen módon a zalaegerszegi ZÁÉV volt (közbeszerzés, természetesen egy ajánlatból “választva”). Azaz nagyon is érthető, hiszen a ZÁÉV sorra nyeri az állami presztízstendereket (példa itt >>) A cég valószínűleg túlvállalta magát, mivel az eredeti határidőhöz képest jelentős késéssel, az uniós pénz kifizetése szempontjából az utolsó pillanatban, 2015 szilveszterén adta át az épületet.

Átadta, a hivatal mégis egy éve továbbra is “ideiglenesen” egy kis bálteremben bezsúfolva üzemel. Miért? A ZÁÉV “szakemberei” ugyanis a nagy sietségben tökéletesen feldúlták az amúgy eredetileg teljesen jó állapotban levő hivatal belsejét. Rácz Zoltán és Zaják Rita ellenzéki képviselők a tiltás ellenére még tavaly év végén bementek és fényképeket készítettek a dúlásról.

A belső nyílászárók 70 százaléka tönkrement, a belsőépítészet, beépített szekrények, tárolók (sok “ereklyével”), lambériák, parketták, falak mind áldozatul esett a “külső felújításnak ” és a nyílászáró cserének.

A hivatal nem mert sem a késlekedésért, sem a dúlásért kártérítési igénnyel élni. Pedig további komoly kára is keletkezett abból, hogy a több évig “átmeneti helyen” üzemelő hivatal egy olyan ingatlant foglal el a város központi helyén, amelyet jó pénzért ki lehetne adni (korábban biztosító társaság üzemelt benne). Az elmaradt haszon így több tucat millióra tehető.

A tavalyi év végén az elmaradt “szalagavatást” és a visszaköltözést azzal a kínos indoklással magyarázta a polgármester, hogy “észrevették, hogy van javítanivaló a hivatalon” és majd új uniós pályázatból a belső javításokat is megcsinálják. Csakhogy ilyen pályázatoknak nyoma sincs (miért is lenne, miért adna az EU polgármesteri hivatalok padlójavítására pénzt). Így viszont egyre valószínűtlenebb a visszaköltözés.

Az eset nagyon szép példája annak, amikor az uniós pénz inkább árt, mint használ.

A végén pedig még egy tanulság. A korrupcióellenes világnapon Szekszárdon sajtótájékoztatót tartottam. A megyei lap (Tolnai Népújság) el sem jött, pedig azért csak egy országos párt elnöke és parlamenti képviselője tartotta a tájékoztatót. Nem hiába vásárolta tehát be magát Mészáros. A helyi önkormányzat lapja (Szekszárdi Vasárnap)szerkesztője cinizmusból azért eljött, természetesen nem adta lei a hírt, de ez nem is csoda, évek óta csak akkor szerepelhetek benne, ha le kell engem járatni:)