BEZÁRÁS
ÜGYEK

Tiborcz első milliárdja

MENÜ

Tiborcz első milliárdja

A heti korrupcióinfó jubileumi esemény, egy éve indítottam a sajtótájékoztató sorozatot. Ez az egyik ok, ami miatt egy különösen fontos bizonyítékot, témát mutatok be arról, hogy Magyarország közigazgatásának, önkormányzatainak egyik fő feladata Magyarország miniszterelnöke családjának extrém feltőkésítése. A másik aktualitás Putyin látogatása.

Kevés olyan ország van, ahol annyira jellemző szó lehet az “oligarcha”: Oroszországban vannak a politikusokkal nagyon szoros, sokszor rokoni szálakkal kötődő dúsgazdag “üzletemberek”, akik hihetetlen vagyonukat kizárólag annak köszönhetik, hogy a vezető politikusokkal jóban vannak. A harmadik aktualitás pedig a főügyésztől a napokban kapott botrányos válasz. Ebben leírja, hogy uniós pénzt érintő csalás ügyében eddig 4 (azaz négy!!!!) esetben jutottak el a vádemelésig. A levélben az is olvasható, hogy a jelenleg folyó ügyekről nem ad tájékoztatást (nekem 8 feljelentésemben zajlik még -jó lassú- eljárás), 5 (öt!) ügyben pedig ugyan nyomoztak, de “bűncselekmény hiányában” lezárták az ügyet.

Ez történt a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó lámpacsere biznisz ügyében is. A nyomozást lezáró határozatot a cikk végén lehet megtekinteni.

A feljelentést Schiffer András tette, elsősorban az én általam szolgáltatott bizonyíték alapján. A lezárás nagyon csöndben történt, a sajtó korábban az elutasításról keveset írt, azonban az egészen botrányos körülményekről még nem. Az általam csatolt hangfelvétel az elmúlt évtizedekből az első olyan döntő és egyértelmű bizonyíték, amely megmutat egy olyan esetet, ahol országgyűlési képviselő már a projekt előkészítése előtt a későbbi nyertessel tárgyal a majdani projekt részleteiről. Teszi ezt úgy, hogy tudatában van annak, hogy a nyertes Magyarország miniszterelnökének vejének cége lesz. A hangfelvétel egyértelmű és cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy politikusok hogyan manipulálták tudatosan a közbeszerzéseket úgy, hogy azon az ország legfontosabb vezetőjének veje gazdagodjon.

 

[su_audio url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/01/zubac-mt8kl.mp3″]

Az Elios primitív módszere hangfelvétel nélkül is egyértelmű. Az első városban, Hódmezővásárhelyen úgy írták ki 5000 lámpatestre a közbeszerzést, hogy SEMMILYEN REFERENCIÁT nem kértek. A két indulóból Tiborczék meg is nyerték a “versenyt” úgy, hogy soha egyetlen lámpát sem szereltek fel előtte, egy olyan céggel szemben, aki ezzel foglalkozik. A további pályázatokon, a többi városban 2013-tól azonban már csak olyan pályázó indulhatott, aki REFERENCIAKÉNT fel tudott mutatni olyan munkát, ahol TÖBB EZER LED-es lámpatestet szereltek fel. Ilyen pedig természetesen csak egyetlen cég volt a hódmezővásárhelyi munka után: Tiborczé. (pl: Szekszárdon 3100 lámpatest volt a követelmény, Kalocsán 2800 lámpatest)

Ez a vásárhelyi eset után MINDENHOL ugyanilyen nagyságrendű referenciát kívánt, ám az ügyészség szerint mindez véletlen és nem szervezték központilag az ügyleteket. Illetve a záró dokumentum ugyan felveti a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúját, de ennél többet szolidan nem tesz. Pedig az általam csatolt felvétel SZEKSZÁRDON BIZONYÍTJA, HOGY a miniszterelnök vejének számára ELŐRE LEBESZÉLTÉK AZ ÜZLETET. A felvétel 2012 augusztus 21.-én a szekszárdi Fidesz frakció ülésén készült (ügyvédi tanácsra, mivel egy másik hűtlen kezelési ügyben kellett bizonyítanom, hogy én elleneztem). Az ülés előtt 3 nappal hallottunk először a LED lámpák cseréjét ígérő lehetőségről. Ám ekkor még nem a 800 milliós pályázat beadásáról, hanem az annak előkészítését szolgáló 40 milliós (!!) megvalósíthatósági tanulmányt célzó pályázaton indulásról kellett dönteni. Ehhez képest már az előkészítő tanulmány írásakor Tiborcz cégének közvilágítási üzletágának vezetőjével (Mancz Ivett) tárgyalt a polgármester (Horváth István).

A felvételen hallatszik:

  • hogy 2 évvel (!!) a későbbi beruházás és több hónappal a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte előtt már Mancz Ivett nevű hölggyel, a Tiborcz-cég vezetőjével beszél telefonon, mint leendő nyertessel a pályázat részleteiről
  • hosszan ecseteli, hogy a későbbi nyertessel már megbeszélte, hogy “nekünk az egész nem kerül semmibe”, az önrészt a cég majd valahogy visszajuttatja (nem juttatta egyébként vissza)
  • a frakciótagok tudták, hogy a későbbi nyertes Tiborcz cége
  • a megvalósíthatósági tanulmányt “csak papíron”, “elméletileg” fogja egy cég végezni (a feljelentés egyik indoka pont az volt, hogy a tanulmányt író Sistrade kft-ben ugyanazok voltak a tulajdonosok, mint az Eliosban)

A felvétel tehát egyértelműen hivatali visszaélésre utal. Ez a a folyamat legelején történt megbeszélés magyarázza azt, hogy miért kellett Hódmezővásárhely után már minden városban olyan referenciákat kérni, amely más “halandó” cégnek teljesíthetetlen. Az ügyészség szerint azonban semmi nem történt. Fontos tudni viszont, hogy a szekszárdi felvétel mellett volt még egy hang dokumentum, amelyről a határozat említést tesz. Ezt az OLAF juttatta el a nyomozóknak, akik viszont azzal intézik el, hogy “nem tudni, kik és mikor beszélnek rajta”…. Jelenleg a főügyésznél van az a kérdésem, hogy a hangfelvételek mit tartalmaztak.

Epilógus: Tiborcz aztán látszólag kiszállt az üzletből, de a megkeresett pénzt azért jól fialtatja, többek között itt:
http://444.hu/2016/11/28/egymilliard-forintos-ingatlana-van-tiborcz-istvannak-egy-ipari-parkban-ahova-a-kormany-csabit-befektetoket

ELIOS_nyomozás megszüntetése

Az említett dokumentum:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/01/ELIOS_nyomozás-megszüntetése.pdf”]