BEZÁRÁS
ÜGYEK

A trafikos tanodák

MENÜ

A trafikos tanodák

Kevesen hallottak az ún Tanodákról. Ezek már mintegy 10 éve működnek, jórészt uniós pénzekből. Céljuk az, hogy erre szakosodott alapítványok, szakemberek az iskolákon kívül, a tanítási időn kívül speciálisan foglalkozzanak a hátrányos helyzetű, többnyire roma gyerekekkel. A hálózat vegyes képet mutat, kaptam jelzéseket a csupán az eu pénzek (tanodánként 30 millió forint 2 évre) lenyúlására szakosodott “intézményekről”, de számtalan, valóban hiánypótló, sőt pótolhatatlan munkát végző tanodáról is.

Na, az új 2015-2020 időszak pályázatain (EFOP-3.3.1-15-2015- ) pont ők nem nyertek. Sok helyről kaptam az elkeseredett panaszokat, amilyeneket pl. itt lehet olvasni. A csatolt mellékletekben néhány jellemző elutasítás olvasható: az esetek többségében csak annyit írnak, hogy “CSAK” és a nyilvántartó rendszer hibájára hivatkozva semmilyen további információval nem szolgálnak. Más példában látható, hogy egyetlen kicsiny, egyébként pótolt formai hibára hivatkozva rúgják ki az évtizedek óta ezzel foglalkozó pályázót.

Az egész elbírálás kisértetiesen hasonlít a természetesen jóval nagyobb port felvert trafikpályázatok elbírálására.

Az anyag végén szintén egy panaszos levélváltás olvasható.

Birtokomba jutott a nyertes tanodák listája (letöltés). Ebből az látszik, hogy egyrészt gyakran “normál” iskolai alapítványok nyertek, pedig ez korábban nem volt megengedett, hiszen miért várhatnánk el, hogy az az iskola, amelyik napközben nem tudja megtanítani a gyereket, délután plusz uniós pénzből pedig tud rendesen foglalkozni a hátrányos helyzetűekkel. Másrészt, hogy vannak specialista nyertesek, akik több, egymástól akár több tucat, de néha több száz km-re levő falvakban nagyüzemben tolják a tanodákat.

Ezek között több olyan van, amelyik korábbi működése kifejezett gyanúját kelti, hogy csak a legelesettebbek pénzének elköltése a célja.

A “Várunk” alapítvány 10 tanodát is “nyert”. Az alapítvány egyik kurátora Furár Zoltán, akinek számos vállalkozása van:

Képernyőfotó 2016-10-01 - 13.28.14

 

köztük a Gyémánthegy XXI tanácsadó Kft., amelyik korábban sem idegenkedett magát kipróbálni oktatási kamuprojektekben.

Ez azonban kicsiny tortaszelet volt ahhoz képest, ahogy konzorciumi partnerként a Furár Zoltán által felügyelt és időközben 10 tanodát elnyert “Várunk” Alapítvány egy korábbi, 150 milliós “A jászberényi Faiskola utcai szegregátum komplex telep-programja” nevű program konzorciumi partnereként elherdált. Az alapítvány 79 milliót kapott a “komplex telepi rehabilitációra”, azonban ő maga semmit nem tett, hanem az alábbi közbeszerzéseken kiszórta a pénzt úgy, hogy még véletlenül sem sikerült olyan céget találnia, akinek bármi köze lenne a hátrányos helyzetű gyerekekhez. Kivéve az első esetet, ahol egy alapítvány nyert, de annak kurátora szintén Furár Zoltán. A közbeszerzések komolytalanságára utal, hogy mind a hét esetben FILLÉRRE PONTOSAN megegyezett az eredetileg becsült és a megvalósult ár.

Megbízási szerződés felzárkóztatást támogató tevékenységek megszervezésére és lebonyolítására 17 millió forint (eseményenként 100 ezer) a nyertes Mentorátor alapítvány kurátora SZINTÉN FURÁR ZOLTÁN.

Képernyőfotó 2016-10-01 - 14.05.17

Ajánlatot még szintén 2 BUDAPESTI egyesülettől kértek, téma:

– Családi nap szervezése 4 alkalom
– Ruhagyűjtési és osztási akciók szervezése 4 alkalom
– Lelki gondozás bántalmazottak részére foglalkozás 15 alkalom
– Konyhakerti munkák, veteményezés foglalkozás 10 alkalom
– Cigány hagyományőrző foglalkozás 15 alkalom
– Cigányzene oktatás foglalkozás 15 alkalom
– Baba-mama klub szervezése 15 alkalom
– Tehetségkutató szervezése 2 alkalom
– Bűnmegelőzési foglalkozás 10 alkalom
– Egészséges életmódra való nevelés foglalkozás 10 alkalom
– Egészségügyi szűrővizsgálat szervezése 2 alkalom
– Pénzgazdálkodás, adósságspirál foglalkozás 8 alkalom
– Káros szenvedélyek hatásai foglalkozás 10 alkalom
– Pályakezdési tanácsadási foglalkozás 10 alkalom
– Vállalkozói ismeretek foglalkozás 8 alkalom
– Álláskeresési technikák foglalkozás 8 alkalom
– Rendszeres sportfoglalkozás szervezése 16 alkalom

Környezettudatos neveléshez és mezőgazdasági alapismeretekhez kapcsolódó ismeretátadás 21,5 millió! Mediátor Mérleg Kft KÖNYVELŐ CÉG!!!  ( ajánlatot adott még: Park Consulting 2008 Tanácsadó Kft Budapest, Fehérné Mokos Katalin, Kerepes)

Vállalkozási szerződés – E-learning és tudásbázis 16.535.400 Ft (fillérre megegyezik a becsült értékkel) Constancia-System Kft, PROJEKTMENEDZSMENT CÉG, 2014-ben 5 millió, 2015-ben 300 millió !!! bevétellel (honlapja nincs, de a jászberényi szennyvízberuházásnál projektmenedzseltek) DE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYEREKEK E-LEARNINGJÉHEZ EGY NYOMDAI RENDSZEREKET ÁRULÓ KFT-TŐL (KELLEGYRENDSZER KFT) IS KÉRTEK AJÁNLATOT.

Hatásvizsgálat – jó gyakorlatok !!! 15748000 Ft (fillérre pontosan megegyezik a becsült értékkel) Agro Alba Kft- Forrás-Terv 76 Bt, Magyar tanácsadó Kft. voltak a meghívottak.

Vállalkozási szerződés – Pedagógiai koncepció 11811000 Ft fillérre pontosan a becsült érték Constancia System Kft. (PEDAGÓGIA???!!) MAGYAR TANÁCSADÓ KFT. (PEDAGÓGIA???!!!) a meghívottak

Vállalkozási szerződés – Rendezvényszervezés 9448000 ft fillérre egyezik a becsült értékkel (Jásztér gazdaságfejlesztő Zrt, Praxis Design Kft, , GotoMarket vezetői tanácsadó kft.)

Vállalkozási szerződés – Minőségbiztosítás, eredmények nyomon követése 15748000 Ft fillérre megegyezik az eredetileg becsült összeggel ( Agro Alba Kft., Praxis Design Kft., Gotomarket Tanácsadó Kft.)

Alább a vesztes, eddig valódi tanodákat működtető pályázók levelei, a minisztériummal történt levélváltás olvashatók:

———-Eredeti üzenet———-
Dátum: 2016. szeptember 23., péntek, 10:29:06
Tárgy: TANODA
Címzett: hadhazyakos@gmail.com

Tisztelt dr. Hadházy Ákos!

Csikós Árpád, a Mátraterenyei Szalmaszál Egyesület elnöke vagyok. Egyesületünk 2010-óta működtet tanodát. Jelenleg 3 helyszínen Nógrád megyén belül: Mátraterenyén, Karancslapujtőn, Cereden. A program keretében tanodánként 30 fő, elsősorban HHH-s, felvállaltan cigány származású tanulóval foglalkoztak kizárólag tanári diplomával rendelkező pedagógusok matematika, magyar, angol, történelem, földrajz, biológia, számítástechnika tárgyakból. A jelenlegi, most már felemelt kiírás értelmében legalább 3 diplomás személynek kell a tanodában részt venni, akik közül az egyiknek pedagógus végzettsége van! A fentiek alapján mi ezt már a korábbiakban is legalább kétszeresen túlteljesítettük. A programokban minden helyszínen alkalmaztunk a helyi roma nemzetiségi önkormányzat által javasolt, akár végzettség nélküli, felvállaltan cigány származású, az adott településen elfogadott, elismert személyt, aki közül az egyiknek saját meggyőződésünk miatt nőnek kellett lennie. A programok során végzett helyszíni ellenőrzések (menet közben 3 alkalommal volt) , és a záró beszámoló során sem találtak semmilyen szabálytalanságot, hiánypótlást sem rendeltek el. A két évvel korábbi pályázataink értékelési lapjai alapján az elérhető 100 pontból 93-at értünk el, és a mostaniba a korábbi tapasztalatok alapján még bővítettük is a programkínálatainkat. Ahhoz, hogy egy projekt “elutasított” kategóriába soroljanak, a minimális 60 pontszámot sem érheti el. Az e fölötti pontszám nem jelenti azt, hogy a projekt nyert, de “várólistás” státuszba kerül. A korábbiak alapján kizártnak tartom, hogy korrekt feltételek mellett a pályázatunk nem ért volna el legalább 60 pontot! A pályázat beadása előtt felkerestek minket telefonon “pályázatíró cégek”, hogy ők garantálják a sikerességet, amiért a nyertes pályázatból 1.5 millió forintot kéne kifizetnünk. Állításuk szerint a pályázatba ez az összeg beépíthető. Mikor felhívtam figyelmüket arra, hogy ez nem igaz, akkor: “adunk róla számlát valamilyen elvégzett képzésről, tanulmányról, például szakmai koncepcióról, esetleg hatástanulmányról”. Miután elutasítottam, tovább álltak, bár még egyszer-kétszer bepróbálkoztak. A korábbi tanodaprojektek nyerteseivel beszélgettem, és kiderült, hogy 55 megkérdezett közül: SENKI nem nyert! Nógrád megyében, és a többiben is az egyházi fenntartású iskolák nyertek, pályázatíró cégeknek köszönhetően. Az EMMI telefonos tájékoztató alapján közölte, hogy sem személyesen nem tekinthetek bele saját pályázataimba, sem a pontszámot nem kaphatom meg, sem a bírálati lapokat nem bocsátják rendelkezésemre! Ezek után én küldtem egy emailt 2016. 09. 23-án (mellékelve), melyben kértem a fenti adatok kiadását részemre. Ha válasz érkezik, természetesen azt is elküldöm Önnek. Az elutasítás szöveges anyagát is mellékelem mind a 3 pályázat esetében.

Tisztelettel: Csikós Árpád

———-Eredeti üzenet———-
Dátum: 2016. szeptember 23., péntek, 10:57:32
Feladó: “Emberi Erôforrások Minisztériuma – EU Ügyfélszolgálat”
Tárgy: KÉRELEM EFOP-3.3.1-15 PROGRAM KAPCSÁN

Tisztelt Támogatást Igénylô!

Beérkezett megkeresésére az alábbi választ adjuk (hivatkozási szám: 928265):

Kérdés:
Csikós Árpád, a Mátraterenyei Szalmaszál Egyesület elnöke vagyok, az EFOP-3.3.1-15-2015-00057, EFOP-3.3.1-15-2015-00062, EFOP-3.3.1-15-2015-00066 sorszámú pályázó. Folyó év szeptember 21-én a pályázatban megadott email címemre küldtek egy tájékoztatót, melyben közölték, hogy pályázatainkat elutasították. Az EPTK rendszerben levelem elküldéséig (2016. 09. 23. 9 óra 24 perc) se látszik a hivatalos üzenet! Kérem, hogy email címemre és a pályázati tájékoztatói felületre helyezzék el pályázataink bírálati lapjait, az elutasítás szakmai, szöveges indoklását! Ha ez esetlegesen csak `Közérdekű információkérés` keretében lehetséges, kérem emailemet ennek tekinteni!

Válasz:
Tájékoztatjuk, hogy jelenleg egy technikai probléma miatt nem kerültek feltöltésre a felületre az értesítôk. A hiba elhárítása folyamatban, amint lehetséges az értesítôk feltöltésre kerülnek és tartalmazni fogják az elutastás indoklását. Szíves türelmüket kérjük.
Valamint tájékoztatjuk, hogy a kifogás benyújtására rendelkezésre álló határidô a felületen történô elsô megtekintést követôen, tehát a kézhezvételt követô naptól veszi majd kezdetét, melyre 10 nap áll majd rendelkezésükre.

Üdvözlettel:

Emberi Erôforrások Minisztériuma
EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelôs Helyettes Államtitkárság

Ügyfélszolgálat
Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. ‘C’ épület
Tel.: +36 1/273-4250
E-mail: eutamogatas@esza.hu
www.palyazat.gov.hu

http://ped2.hu/2016/09/tanodapalyazat/

Elutasitas_technikai_okokbol

KARANCSLAPUJTŐ ELUTASÍTÁSA

EMMI-levél-Igazgyöngy

MÁTRATERENYE ELUTASÍTÁSA