BEZÁRÁS
ÜGYEK

Czunyiné is osztogathat

MENÜ

Czunyiné is osztogathat

Az alábbi, nyilvános adatok alapján büntető- és polgári jogi felelősségem tudatában állítom:  kifejezetten gyanítható, hogy Czunyiné Bertalan Judit – Boldog István és más fideszes képviselőkhöz hasonlóan – választókörzetében törvénytelenül befolyásolta a közbeszerzések eredményét és ezáltal

korlátozta a versenyt.

A települések fejlesztését lehetővé tevő Eu-s (ún. TOP-os pénzek) elosztásáról már régen lehetett hallani, hogy a fideszes országgyűlési képviselők döntik el, hogy melyik település kap támogatást és melyik nem. Cserébe “csak” annyit várnak el, hogy a település “jól” szavazzon a Fideszre és hogy az általuk javasolt cég nyerje el a munkát. Ehhez minden lehetőségük megvan, hiszen -más támogatási formáktól eltérően- a TOP-os támogatásokról közvetlenül, hivatalosan is politikusok döntenek a megyei közgyűléseken.

Boldog István esetében a lázadó polgármesterek vallomása indította el a folyamatot, de a nyilvános adatbázisok alapján is egyértelműen bizonyítható, hogy ugyanaz történik, mint a másik négy azóta megvizsgált körzetben: KIFEJEZETTEN AZ EGYES VÁLASZTÓKÖRZET HATÁRAIN BELÜL megnevezhető egy-két kiválasztott nyertes cégek, akik mindent visznek, ugyanakkor KIFEJEZETTEN AZ EGYES VÁLASZTÓKÖRZETEKEN BELÜL megvannak a “kiválasztott” vesztes cégek is, akiknek sokszor semmilyen referenciája, bevétele, telephelye és dolgozója sincsen. Az így kialakult mintázatokban EGYETLEN KÖZÖS JELLEMZŐ, HOGY MINDIG SZIGORÚAN EGY VÁLASZTÓKÖRZET HATÁRAIN BELÜL MŰKÖDNEK, CSAK A LEGRITKÁBB ESETBEN “NYÚLNAK ÁT” A SZOMSZÉDOS VÁLASZTÓKÖRZETBE vagy terjednek ki az adott megye távolabbi pontjára, vagy akár más megyékbe. Így AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK AZ ÓVATLANSÁGUKKAL EGYMÁST BUKTATJÁK LE. Ha ugyanis csak egyetlen választókörzetre lenne jellemző, hogy mindenhol ugyanazok a nyertes és vesztes cégek, akkor mondhatná a képviselő (ahogyan pl Becsó mondja is), hogy hát nem történt más, csak ugye a helyi cégeket preferálják (más kérdés, hogy ez sem Boldog, Sem Czunyiné, sem Szabó Zsolt esetében sem igaz, néha több száz km távolból hívják meg a kamu cégeket, akik sokszor nem is adnak be ajánlatot). Azonban már legalább öt körzetben bizonyított, hogy a VÁLASZTÓKERÜLET HATÁRA (ÉS NEM PL A JÁRÁS, VAGY A MEGYEHATÁR) A MEGHATÁROZÓ HATÁR, a dolog egyértelműen rendszerszintű jelenségre utal.

Másképpen mondva: ha csak egyetlen választókerületre lenne jellemző, hogy a szigorúan a határán belül településeken ugyanazon mintázat szerint hívják meg a cégeket , az lehet véletlen. Ha már öt esetben bizonyítottuk, az rendszer szintű csalás. Egy harmadik irányból magyarázva: ha a képviselők nem ilyen szemtelenül óvatlanok, akkor egymás között “cserélgették” volna a látszat kedvéért meghívott cégeket és néha a nyerteseket is átengedték volna egymás területére. EBBEN AZ ESETBEN NEHÉZ LETT VOLNA LEBUKNIUK és valóban csak lázadó polgármesterek buktathatták volna őket le.

Az eddigi esetek:
1) Simon Miklós A népszava cikke 2) Boldog István https://korrupcioinfo.hu/boldog-boldogtalan/ 3) Becsó Zsolt (itt is nyomoznak!!) https://korrupcioinfo.hu/becso-is-boldog/ 4) https://korrupcioinfo.hu/szabozsolt/

Az 5. madár tehát Czunyiné, ezekkel a részletekkel (Horváth András kollégám elemzése).

Az ügyben feljelentést fogok tenni a közbeszerzési eljárás jogtalan befolyásolása miatt:
Kimondottan csak a Gombos Földgép Kft. közbeszerzéseire, illetőleg az adott hálózatra koncentráltunk.

A cég 2016-tól kezdődően közbeszerzéseket kizárólag Komárom-Esztergom megyében nyert, egy kivételével, ami egy IX. kerületi közterület rendezés volt a Duna parton. Ez utóbbit azonban közel 80%-ban alvállalkozók végezték el. A Gombos Földgép Kft. 2016-2020 között 17 közbeszerzést nyert el a megyében főleg önkormányzatok megbízásából. Egy egyéni vállalkozónak végzett munka kivételével az összes közbeszerzés mögött egyazon hálózatot lehet feltárni, amely alapján alapos a gyanú, hogy ezek a közbeszerzések irányítottak voltak, a verseny korlátozásával (kizárásával). A megrendelők a következők voltak (zárójelben az elnyert közbe szerzések száma):
Ácsteszér (1), Bokod (1), Császár (1), Csép (1), Ete (2), Kisbér (3), Nagyigmánd (1), Neszmély (1), Pusztavám (1), Tárkány (2) – Váli Péter József (Mocsa) (1), Komáromi Mezőgazdasági Termelő Zrt. (1) (Komárom)

Pusztavám kivételével mindegyik település Czunyiné Bertalan Judit választókörzetéhez tartozik. (Komárom-Esztergom megye 03.)
A legnagyobb tétel mind közül egy komáromi sajtüzem felépítése 2018-19-ben a Komáromi Mg-i Zrt. megbízásából, ennek az értéke – félmilliárd forintot meghaladó drágulás után – 2.365.577.825,-Ft. Az áremelkedés indokolása eléggé érdekes:
” A közbeszerzési eljárás kiírásakor a Megrendelő nem rendelkezett és kellő gondossággal nem is rendelkezhetett (?) azokkal az információkkal, amelyek a technológiai tervek elkészültét követően, az árubeszerzés közbeszerzés nyertese által szállítani vállalt sajtgyártó gépsorok előre nem ismert teljesítmény igényéből fakadóan további építési munkák megrendelését teszik szükségessé.
Annak ellenére, hogy ez a közbeszerzés nyílt eljárásban lett lebonyolítva, mindössze egy “versenytársa” akadt a Gombos Földgép Kft.-nek, mégpedig a hálózat egyik strómanja, vagyis a Szabados és Társa Kft. (róluk még lesz szó), de az ajánlatuk érvénytelennek lett minősítve, így nem lehetett kérdés, hogy ki is építheti fel a sajtüzemet.
A közbeszerzések a Gombos Földgép Kft. profiljának megfelelően főként földmunkákról (külterületi utak építése, járdaépítés, közművesítés, csapadékvíz-elvezetés) szóltak, VP-s támogatással pedig csarnoképületeket épített mezőgazdasági vállalkozások számára.

S akkor nézzük a hálózatot:
A 16 közbeszerzés közül 12 esetben volt ajánlattevő (s egyúttal vesztes) a MARÉP Építőipari Kft., s öt esetben nem is akadt más kihívója a Gombos Földgép Kft.-nek, mint a MARÉP Kft (tehát itt csak ketten pályáztak). Egy további közbeszerzésnél csak meghívott volt a MARÉP Kft., ajánlatot azonban már nem nyújtott be. Mindössze két elnyert közbeszerzése volt a MARÉP Kft.-nek, mindkettő 2019-ben. Tarjánban csapadékvíz árok felújításán dolgozott 84 millió forint értékben (TOP), a vesztes ajánlattevő a Gombos Földgép Kft. volt. Gyakorlatilag tehát ez az ügylet is a hálózat teljesítményeként értékelhető. A másik esetben – Dad önkormányzata megbízásából – szintén csapadékvíz elvezetésen dolgozott 56 millió forint értékben a MARÉP Kft. A másik ajánlattevő itt a Geotech Kft. volt, ajánlatát azonban érvénytelennek nyilvánították. A megyében – főleg Tatabányan – sok nyertes közbeszerzése volt a Geotech Kft.-nek, de szinte mindig ott volt (vesztes) ajánlattevőként a MARÉP Kft. A Geotech Kft. vonatkozásában is tehát stróman gyanús szerepben volt a MARÉP Kft, s “véletlenül” két olyan közbeszerzésen lett nyertes, ahol a vesztesek éppen azok a cégek voltak, amelyekkel szemben egyénként az irányított közbeszerzéseken rendre alulmaradt.

Még egy nagyon fontos dolog: A MARÉP Kft. honlapja szerint egyik legfőbb megrendelője Gombos Földgép Kft.http://kivitelezes.marep.hu/gen/pro/mod/alo/alo_kiiras.php?i_szo_azo=78   (2854 Dad, Dózsa Gy. u. 41.), tehát ez utóbbi cég állandóan vesztes partnere függő viszonyban van a közbeszerzések állandó nyertesével, így könnyen sérülhetett a verseny tisztasága.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15646_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_1636_2020/
http://kivitelezes.marep.hu/gen/pro/mod/alo/alo_kiiras.php?i_szo_azo=78

A 16 közbeszerzés közül 1 esetben vesztes volt a Szabados és Társa Kft., 9 alkalommal viszont meghívott volt, ajánlatot azonban nem nyújtott be. Ebből következően szerepe arra korlátozódott, hogy a kiíró teljesíteni tudja a Kbt. 115. §-a szerinti meghívásos pályázat azon feltételét, hogy legyen legalább öt meghívott. Ugyancsak meghívott volt azon a közbeszerzésen, ahol a MARÉP Kft. nyert és a Geotech Kft. vesztett. Erről fentebb tettem említést.
A Szabados és Társa Kft. közbeszerzéseket szinte kizárólag csak Bp. IX. kerületében nyert el (Komárom- Esztergom megyében soha semmit), ráadásul a közbeszerzési adatbázis szerint kizárólag magasépítési feladatokat lát el, azon belül is elsősorban felújításokkal foglalkoznak. Ezzel szemben rendszeresen volt meghívott azokon a pályázatokon, ahol a Gombos Földgép Kft. mélyépítési munkákat nyert el. Amellett, hogy a IX. kerületben nagyon eredményes, a Szabados és Társa Kft.-nek nem található honlapja az interneten. A Szabados család egyébként 2-3 trafikot is működtet a IX. és a VIII. kerületben.
https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2016/09/milliardos-beruhazassal-folytatodik-ferencvaros-oscar-dijas-megujulasa

Heva Trade Bau Kft. két alkalommal vállalt szerepet vesztesként a Gombos Földgép Kft. közbeszerzéseinél (egyszer egyedül, egyszer a MARÉP Kft.-vel, 3 alkalommal pedig csak meghívott volt (hogy kilegyen a létszám), de ajánlatot már nem nyújtott be. Továbbá a  MARÉP Kft. által elnyert egyik közbeszerzésen (lásd fentebb) a meghívott, de a “versenybe” be nem szálló további három cég a következő volt: Heva Trade Bau Kft., Szabados és Társa Kft., Colas Út Zrt.
Két közbeszerzést (mindkettőt 2018-ban) nyert el a cég eddigi működése során: az egyik egyértelműen a hálózat teljesítményéhez sorolható, a Gombos Földgép Kft. szervezésében, hiszen itt Dad külterületén (Dad a székhelye a Gombos Földgép Kft.-nek) egy egyéni vállalkozó számára építendő  terménytároló közbeszerzésénél az egyik vesztes a Gombos Földgép Kft. volt, az egyik meghívott pedig a MARÉP Kft. Ezeken kívül még két alkalommal indult közbeszerzéseken, mindkétszer a Gombos Földgép Kft.-vel együtt vesztettek. A 2014-ben alakult Heva Trade Kft. tevékenysége tehát elválaszthatatlanul kapcsolódik az ismertetett, versenyt korlátozó, egymástól nem független felek közreműködésével zajló közbeszerzéseket eredményező hálózathoz, s annak legfőbb haszonhúzójához, vagyis a Gombos Földgép Kft.-hez.

A Heva Trade Kft. főtevékenysége alakulása óta személygépjármű- és könnyűgépjármű kereskedelme, igaz ugyan, hogy építőipari tevékenységeket is bejelentett. Honlapja nem található az interneten. A cég székhelycímén (2898 Kocs, Kossuth Lajos u. 9.), ami egyben a tulajdonos Henzer Róbert lakcíme is, egy fogadót üzemeltetnek. Telephelye vagy fióktelepe nincs a cégnek. Henzer Róbert legalább 2006 óta (függetlenként) mindig ringbe szállt a polgármesteri címért, de rendre alulmaradt.

A negyedik cég, amelyet érdemes megemlíteni a hálózatban lebonyolított közbeszerzések kapcsán, az a Colas Út Zrt. A 16 közbeszerzés közül 3 alkalommal volt vesztes ajánlattevő, 3 alkalommal (+ 1x a cégcsoport másik cége, a Colas Hungária) pedig meghívták ugyan, de ajánlatot nem nyújtott be. A Colas Út Zrt. meghívása azért érdekes, mert ez egy francia multinacionális cégcsoport egyik építőipari cége, folyamatos magyar állami megrendelés-állománnyal. Ugyanakkor a Kbt. 115. §-a szerinti közbeszerzés fajtát éppen azért találták ki, hogy ott előnyben részesíthessék a helyi mikro kis- és középvállalkozásokat, éppen az ilyen multik erőfölénye miatt. Meglepő módon azonban a Colas Út Zrt. számára nem termett sok babér ezeken a közbeszerzéseken. Ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, rögtön láthatjuk, hogy miért. A Gombos Földgép Kft. ugyanis két alkalommal jelölte meg alvállalkozóként a Colas Út Zrt.-t, egyszer pedig a Colas-Északkő Kft.-től vásárolt alapanyagot. Ugyanakkor a Colas Út Zrt.-t a MARÉP Kft. megrendelői között is megtalálhatjukIsmét egy olyan pályázó tehát a Gombos Földgép Kft. által dominált hálózatban, illetőleg a rendszeresen meghívottak között, amely szoros üzleti kapcsolatban áll a veszíteni nem tudó céggel.

A hálózatosodás 2016-ban kezdődött, ekkor nyerte első közbeszerzését a Gombos Földgép Kft. az ismertetett hálózatban. Az ajánlatkérő itt Kisbér Város Önkormányzata volt, s már itt megjelent vesztes pozícióban a MARÉP Kft., alvállalkozóként pedig a Colas Út Zrt. (Járda rekonstrukció volt a feladat.)
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_12876_2016/

Még érdekesebb azonban, hogy ki volt a közbeszerzési lebonyolító: nem más, mint az ŐSZY és ŐSZY Kft. Ők ügyködtek az ÁEEK azon közbeszerzéseinél is, ahol a KDB komoly bírságokat szabott ki az egészségügyi gépek és eszközök beszerzései kapcsán. Az egyik legnagyobb rendelés állománnyal azonban az Oktatási Hivatal vonatkozásában rendelkezik az Őszy és Őszy Kft, de dolgoztak a KLIK-nek is. Czunyiné 2016.02.06-ig volt köznevelési államtitkár, hozzávetőleg 3 héttel később kötött egy 5 milliós keretszerződést az Oktatási Hivatallal az ŐSZY Kft., 2017-től pedig ők a közbeszerzési lebonyolítói és “jogi szolgáltatói” a kiemelt, nagy összegű EFOP-os programoknak. A KLIK azonban már Czunyiné államtitkársága alatt is foglalkoztatta az Őszy Ügyvédi Irodát, ahogyan ez az alábbi cikkből is kiderül (Őszy Ügyvédi Iroda – Őszy Tamás; ŐSZY és ŐSZY Kft. – Őszy Tamás)
http://nol.hu/belfold/klik-milliok-jutottak-fideszeseknek-1616955

Az ŐSZY Kft. egy 2017-es, szintén a Gombos Földgép Kft. által elnyert közbeszerzésen is lebonyolító volt, ahogyan Neszmélyen és a korábban már említett sajtüzem közbeszerzésénél is.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_11905_2017/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_13974_2017/

Czunyiné itt Tárkány határában adja át 2018 tavaszán, a választások előtt a még el sem készült “látványtavat” és sétányt, a Gombos Földgép Kft. egyik munkáját.
https://444.hu/2018/03/24/jobb-hijan-epuletmakettet-adott-at-a-fideszes-jelolt
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_12912_2017/

Czunyiné itt azon az ünnepségen vesz részt, ahol szintén egy Gombos Földgép által elkészült útfelújítást ünnepelnek
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1685292148188908.1073741948.662181743833292&type=3
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_13974_2017/

!!!!! Ezen a képen valószínűleg balról a második Gombos István, a Gombos Földgép Kft vezetője, aki egyúttal Dad alpolgármestere. S Itt válik érdekessé, hogy két Dadon megvalósuló beruházás kivitelezését a Gombos Földgép Kft. hálózati segítői (strómanjai), a MARÉP Kft. és a Heva Trade Kft. nyerték el.
https://www.facebook.com/drbertalan.judit/posts/1703592189692237/
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/komarom-esztergom/hirek/arvizvedelmi-egyeztetes
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_1636_2020/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19004_2018/