BEZÁRÁS
ÜGYEK

Tiszti becsület

MENÜ

Tiszti becsület

Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központot vezeti. Az intézmény honlapján összesen hat EU projekt, amelyek több tíz milliárdos támogatás elköltését jelenti. Az elmúlt időszakban két projekt pénzköltésének körülményei után érdeklődtem a tisztifőorvosnál,

 teljesen sikertelenül. 

Az egyik esetben Müller annak a rossz tanuló lurkónak a szintjére süllyedt le, aki már annyira nem tud/akar válaszolni a dolgozat kérdéseire, hogy meg sem próbál kamuzni valamit, hanem egyszerűen kihagyja a kérdést.  A másik, összesen 13 milliárdos egészségügy megújító projekt részleteiről sem mondott semmit. 

Egy másik projekt pénzszórásáról – EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001  Projekt címe: KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK – azonban találtam néhány egyáltalán nem megnyugtató részletet. A  projekt  költségvetése -véletlenül? – kikerült az intézmény honlapjára. Abból, ami erről a projektről “kívülről” látható, már érthető, Müller miért titkolózik a projektjei pénzköltésével kapcsolatban.
Az egyik bizarr költségtételről,  a 370 MILLIÓÉRT szolgáltatott HÁZIORVOSI HÁLÓZAT FELÁLLÍTÁSA FANTÁZIANÉVVEL ellátott szerződés részletei pedg megtalálhatóak az EKR rendszerben

Megnéztük, hogy mit vállal 370 millióért az  a DDR 2000 Kft. A szerződés nem fogalmaz egyértelműen, hogy a háziorvosok díját (1000 ft/ székletminta beküldés) ebből az összegből kell-e fizetni, ezért az alábbi számoknál kétféle számítást kell alkalmaznunk.  Az összeg egy átlagbérrel foglalkoztatott egyszerű adminisztrátor esetén majdnem 100 munkaévre lenne elegendő (tehát ha 10 ember reggeltől estig 10 éven keresztül intézné az alábbi nevetséges feladatok adminisztrációját, a szerződés adatai szerint csak némi papírmunkát). 

Emiatt költségvetési csalás miatt feljelentést fogok tenni és az ügyet az OLAF-nál is jelenteni fogom.

Ez ugyanis egy nagyon király meló, nagy hozzáértés és sok alkalmazott nem kell hozzá, sőt.
A dokumentum szerint a feladat:
“Szerződéskötés a Megrendelő által átadásra kerülőlistában szereplő háziorvosi praxisokkal (kb. 4732 darab) szerződéssablon használatával. Továbbá a vállalkozó feladata a teljesítés igazolások kiállítása, a számlák befogadása az orvosoktól és az ellenérték átutalása. Mindeközben a Megrendelő (NNK) elektronikus nyilvántartásait használja.” (Tehát még egy nyilvántartó szoftvert sem kell)
Tehát ezt a tisztán adminisztratív, sablonos, általában a költségvetési szerv saját munkavállalóval ellátott tevékenységet szervezték ki horribilis pénzért. Durván számolva háziorvosi rendelőnként 90ezer+ÁFA (!) forintért küldik el aláírásra a szerződést, állítanak ki teljesítési igazolást és utalnak pénzt úgy, hogy közben az állam számítógépes nyilvántartó rendszerét használják. Ez akkor is horribilis összeg, ha a háziorvosnak fizetendő összeget is ebből a keretből fizetik ki. Ebben az esetben kb 40 ezer forintba kerül egy szerződés kinyomtatása, elpostázása, teljesítési igazolás kifizetése és a pénz elutalása!!!

A nyertes DDR 2000 Kft. hogy egy székhelyszolgáltató címre (Szugló u. 82.) van bejegyezve, a szegényes honlapjuk szerint egy nyíregyházi, közepes forgalmú , 6 alkalmazottas (!) számítógépes cégről van szó.  FB oldalukon kicsivel több mint 300 követő van, és az elmúlt 4 hónapban 3 cikket osztottak meg. Általános informatikai szolgáltatásokról írnak az oldalukon, nem láthatunk se eü, se adminisztrációs jellegű referenciát. 
teljes projekt amúgy  2016-2023 évjáratban mozog. 2023-ig szeretnének 734.000 pácienst elérni a vastagbélszűrési programban. (ez feletehetően széklet okkult vér kimutatást, pozitív esetben endoszkópot jelent (7 év alatt kb: évi 100.000 ember).  A háziorvosnak át kell vennie a székletmintát és el kell juttatnia a laborba… Az eredeti tervhez képest fontos momentum, hogy a “háziorvosi hálózat” fedőnevű szerződés, már csak 210 ezer szűrésről beszél (rendelőnként 50 beteg…) A projekt dokumentumai alapján készül továbbá 6 db tanulmány a szűrésekről, vesznek 20 darab nőgyógyászati vizsgáló széket, 49 db endoszkópos berendezést (500 millió forintért, ezek tényleg megérkeztek, orvosi forrásaim szerint rendkívül átgondolatlan műszaki paraméterekke)l, 7000 fő szakmai továbbképzése történik meg és a projekt költségvetéséből 60000 7. osztályos HPV oltása is megvalósulhatna.
A projekt összköltsége: 17.911.821.099.-FT Szerződések, konkrét adatok nélkül nehéz bármit is mondani.  A csatolt költségvetésben bőven vannak a fenti “háziorvosi rendszeren” túl is nehezen értelmezhető tételek , pl:
– Eddig többet költöttek “informatikai határvédelmi” megoldásra, mint szerverre, szoftverekre.