BEZÁRÁS
ÜGYEK

Mit takar az inkubátorház?

MENÜ

Mit takar az inkubátorház?

A Partizán egyszemélyes „vitáján” meggyőződéssel mondtam, hogy egyértelműen állítható: ellenfelem a kerületi MSZP vezetőjeként politikai felelőse zuglói korrupciógyanús ügyeknek, és az is biztos, hogy „kompromisszumot kötött” a Fidesszel. Azt is meggyőződéssel mondtam, hogy nincsen a birtokomban olyan információ, ami alapján bizonyítani tudom, hogy zuglói ellenfelem eltitkol valamilyen -feltételezhetően jogellenesen szerzett – jövedelmet. Ez a véleményem a szerdai napon hozzám eljutott dokumentumok alapján sajnos megváltozott.

A rendelkezésemre álló dokumentumokból az alábbi  következtetések vonhatóak le:

 1. Tóth Csaba olyan informális és gazdasági hálózatot hozott létre, amely behálózza a kerületet.
 2. Ebben a hálózatban vannak olyan személyek, akik annak idején a Vas megyei MSZP-s tagbeléptetési botrányban is szerepet vállaltak.
 3. Ebben a hálózatban kibogozhatatlanul fonódnak össze Tóth Csaba üzleti ügyei és olyan cégek vagy személyek, akik kapcsolatban állnak a zuglói önkormányzattal
 4. Tóth Csaba érdekeltségei közé úgy került egy több százmillió forintot érő gyártelep, hogy azt egy valójában nem működő, mondhatni kamu alapítványba dugták el. Az alapítvány vezetői olyan emberek, akik mára mind szoros kapcsolatban állnak a zuglói önkormányzattal
 5. A gyártelep tulajdonjogának ilyen formában történő elrejtése felveti a pénzmosás gyanúját, de mindenképpen alkalmas vagyon/jövedelem eltitkolására. Mással nem nagyon magyarázható ez a bonyolult konstrukció.

Ezeket a következtetéseket az alábbi tények alapján lehet levonni:

 • Egy Tóth Csaba nevű ember (egyéb adat hiányában nem mondhatjuk biztosan, hogy azonos lenne a képviselővel) 2012-ben megrendelt egy értékbecslést egy budafoki, 26 ezer négyzetméteres ipari területre. (A dokumentum mellékelve, a fájl tulajdonságai szerint 2012-ben készült.) Az értékbecslő akkor 300-390 millióra taksálta az ingatlant.
 • 2012-ben Zalaegerszegen bejegyeztek egy alapítvány: ELSŐ LÉPÉSEK INKUBÁTORHÁZ ALAPÍTVÁNY (Tóth Csaba zalaegerszegi születésű, egy parlamenti felszólalásában azzal dicsekedett, hogy gyakran jár oda ma is). Az alapító BÉKEFI LÁSZLÓ, aki nem sokkal később Zugló átláthatósági biztosa lett (havi 300 ezer forintért).
   https://varnailaszlo.blog.hu/9999/12/31/zugloban_ismet_van_atlathatosagi_biztos_csak_atlathatosag_nincs
 • Az alapítvány tisztségviselői 2012 óta:

Funtig Zoltán ügyvéd, aki egyebek mellett onnan lehet ismerős, hogy az ő ügyvédi  irodáját bízta meg Zugló a parkolási bírságok beszedésével. 
Hajdú Flórián, zuglói alpolgármester, Tóth jobbkeze a városházán.
Békefi László ügyvéd, átláthatósági biztos, illetve egy, az MSZP-t támogató kamu civilszervezet tisztviselője (Összefogás Zuglóért Egyesület).

 • Az alapítvány beszámolók és a tulajdoni lap tanúsága szerint 2013-ban 111 millió hitelből megvette a fent említett gyártelepet, amire Tóth Csaba az értékbecslést készíttette. 
 • A tulajdoni lapra 111 millió forint jelzálogot és vételi jogot jegyeztek be Funtig cége. az Employers Consulting Kft. javára. (Ennek a cégnek volt korábban ügyvezetője Menyhárt Bizsán, aki az MSZP megyei irodavezetője volt a vasi tagbeléptetési botrány idején. Menyhárt követte Tóthot Zuglóba is: az Employers Consul­ting 2008-2009-ben csaknem 15 millió forint értékben kapott megbízásokat Zuglótól.)
 • 2016-ban törölték az Employers Consul­ting bejegyzéseit és ugyancsak 111 millió jelzálogot és vételi jogot jegyeztek be a Tigris-1993 Kft (Tóth képviselő saját cége) javára. Ez azt jelenti, hogy a cég bármikor, egy egyoldalú nyilatkozattal megszerezheti az értékes ingatlant.  Ez az összeg ugyanakkor már 2013-ban szerepelt a Tigris-1993 mérlegében, ami arra utalhat, hogy eleve Tóth cége adta kölcsön az ingatlanvásárláshoz szükséges összeget az Employersnek, az pedig az alapítványnak. 
 • Az alapítvány 9 év alatt 0 FORINT PÉNZMOZGÁSRÓL SZÁMOL BE, minden évben az amortizációval csökkenti a vagyon értékét. A helyszínen sem látszik semmi nyoma annak, hogy az alapítvány bármilyen vállalkozást felkarolt volna.

Felmerült a kérdés, hogy mi lehet az értelme ennek a bonyolult konstrukciónak. Az egyik cél lehet a vagyon elrejtése. Míg egy cég vagyona, tulajdonosi szerkezete a nyilvános adatok alapján jól kereshető, ugyanez az alapítványok esetén nem mondható el. Ha nem kapok dokumentumokat egy informátortól, soha nem találtam volna meg ezt az ingatlant, így nem tudtam volna felgöngyölíteni ezt a hálózatot. Így ez a vagyon nem jelenik meg sem Tóth vagyonnyilatkozatában, sem a cége könyveiben, viszont bármikor egy tollvonással „a magáévá teheti”.

Amikor Zuglóban elindultam az előválasztáson, azt akartam megüzenni, hogy ha az ellenzék győz 2022-ben, akkor annak is következménye lesz, ha a mi oldalunkon lopna valaki. A legelején tisztáztam, hogy bár más kerületekben feltártam néhány ellenzéki önkormányzat, vagy önkormányzati vezető korrupciós ügyét, Zuglóban viszont a független sajtó által feltárt visszaélésekre hivatkozom. (Legelső sorban arra, amikor a parkolóórák beszerzésénél törvénytelenül kizárták az olcsóbb ajánlattevőt, 300 millió kárt okozva egyszer  https://444.hu/2019/03/26/karacsony-beismerte-a-fidesz-es-az-mszp-hatteralkut-kotott-parkolasugyben-amin-o-polgarmesterkent-nem-tudott-valtoztatni). A kampány során többször elmondtam: ha fideszes módra arra játszunk, hogy „majd úgyis elfelejtik ezt az emberek” és a „híveink megbocsátják, mert a túloldalon nagyságrendekkel többet lopnak”, az lerombolja a hitelességünket. Ebben az esetben a legjobb szónoklat és kampánycsapat is kevés lehet, hogy elegen elhiggyék nekünk, tényleg lesz elszámoltatás.