BEZÁRÁS
ÜGYEK

Színház a nyomozás

MENÜ

Színház a nyomozás

Az első korrupcióinfón azt ígértem, hogy minden héten újabb esetet mutatok be, ezzel demonstrálva a lopások elviselhetetlen nagy számát. Most látszólag az első esetet mutatjuk be újra. Valójában azonban ezzel egy új, eseményre hívjuk fel a figyelmet, ami sajnos egyáltalán ritka, azonban ennél az egyszerű ügynél világítható meg legjobban: a “nyomozó szervek” által elkövetett szándékos szabotázst, ami a magyar korrupciós helyzet egyik legsúlyosabb problémája.

(Farkas Flórián ügye persze ennél is szebb és egyértelműbb, de ott még nem zárták le a nyomozásokat) Nem állítjuk, hogy az ügyben “nyomozó” NAV tisztek pénzt kaptak volna a szabotázsért, sőt, amikor tanúként meghallgattak, kifejezetten az volt a benyomásom, hogy alapos munkát akarnak végezni. De az “eredmény” egyértelműen arra utal számomra, hogy a “nyomozást” felülről állíttatták le.

Mivel a szekszárdi óvodaépítési csalás egy egyszerű, de rendkívül jól dokumentált ügy volt, a tényekkel elég egyértelműen bemutatható, mit nevezünk ma Magyarországon “bűnüldözésnek”.

Az elmúlt héten megkaptam az 1. Korrupcióinfó témáját adó feljelentés nyomozását lezáró határozatot. Az előzmény itt olvasható, a feljelentést pedig csatoltam. A tények: a szekszárdi Fidesz frakcióülésén a polgármester hangfelvétellel bizonyítottan bevallotta, hogy egy óvodabővítést túl fognak árazni, de azt azzal védte, hogy a túlzott költséget majd visszacsorgatja a kivitelező és abból fizetik a 30 százalék önrészt. Közben azonban a támogatás intenzitása 100 % lett, az ovi ára azonban maradt bruttó 130 millió forint. Pedig egy 330 nm-es épületről van szó, ami így majdnem 400 ezer ft/nm árat jelent szemben az akkori, lapostetős épület piaci árral, ami 200 ezer forint körüli összeg volt. Nagy nehezen találtam egy nyugdíjas építészt az ország másik felében, aki hajlandó volt a terveket és a költségvetést átvizsgálni. Arra kértem, hogy találja meg, hová terveztek “aranyat” az épületbe. Ő a többszáz oldalas dokumentációból szúrópróbaszerűen talált néhány kifejezetten feltűnő tételt, így azokat a hangfelvétellel és a tervekkel együtt beadtam a feljelentés mellé.

A feljelentést (csatolva) 2015 őszén tettem 2 ÉV UTÁN lett tehát eredmény.

 

Az elutasítás talán nem meglepő, de azért van egy váratlan elem is:

  • A NYOMOZÁS SZERINT IS VOLT 1,5 MILLIÓS INDOKOLATLAN KÖLTSÉG (tehát a kivitelezőnél indokolatlan haszon, Szekszárd városánál pedig kár) DE A NAV SZERINT EZ CSAK EGY ELÍRÁS,  VÉLETLEN, SPONGYÁT RÁ
  • A “nyomozást” lezáró határozat a feljelentés alapvető, lényeges elemeinek többségéről tudomást sem vesz így pl:
  • a “nyomozás” során a határozat szerint meg sem kérdezték a fideszes városvezetőket, akik pedig a hangfelvétel alapján úgy járultak hozzá az óvoda építéshez, hogy tisztában voltak a súlyos túlárazással
  • a “nyomozást” lezáró határozat mélyen hallgat arról a felvetésről, hogy a normális 200ezer ft/nm ár helyett hogyan lett 380 ezer/nm a végső ár. A “szakértőt” csak az általam adott ötletek ellenőrzésére kérte fel, a terv és az ajánlat tételes ellenőrzését nem kérte. Meg sem próbálta kideríteni, hogy az extrém fajlagos ár, (és így a mintegy 50 milliós extraprofit) hogyan keletkezett
  • a “nyomozás” mélyen hallgat arról a körülményről, hogy a túlárazott ajánlatot a képviselôkkel azzal fogadtatta el a polgármester, hogy a kötelező önrészt majd a valamilyen módon visszacsepegtetett pénzből, tehát a kivitelező indokolatlan nyereségéből kell kifizetni. Közben viszont a feltételek megváltoztak, önrészre már nem volt szükség, az ajánlat eredeti összege viszont maradt.

A fideszes vezetők csak látszólag nyugodhatnak meg, az elévülési idő még nincs annyira közel. Az ügy azonban ismét felhívja a figyelmet azokra a hatósági dolgozókra, akik az ügy eltussolásában ( akár a város, akár a NAV nyomozói részéről) kénytelenek voltak részt venni. A kormányváltás után szükség lesz ezeknek az embereknek egy nagyon pontosan körülírt amnesztiát -ha úgy tetszik, vádalkut-felajánlani, amennyiben a politikus megbízók leleplezésében együttműködnek.

Természetesen ez a történet sem maradhat annyiban, kormányváltás esetén ebben az ügyben az elsők között történhet felelősségrevonás.

 

Melléklet:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/11/ovoda_feljelentes.pdf”]