BEZÁRÁS
ÜGYEK

Öveges program bűnszövetkezetben

MENÜ

Öveges program bűnszövetkezetben

A Tiborcz-ügy és az Öveges ügy a módszereken, (itt már a NAV is elismerte a bűnszövetségben elkövetést) a szekszárdi érintettségen, és a Tender-Network Kft-n keresztül is összefüggenek.

Január 22.-én kelt levelében a NAV Központi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya tájékoztatott arról, hogy a 3,5 évvel a feljelentésem után immár nem csak gyanú, hanem a nyomozás alapján tényként megállapíthatóak az alábbi cselekmények a 43 db, egyenként mintegy 300 millióval támogatott Öveges -programban. (itt olvasható róla összefoglaló és itt képileg próbáltuk a lényeget megmutatni) (zárójelben magyarázom is kicsit a tételeket)

  • visszaélésszerű túlárazások (extrém példa: minden városban 20-20 millió forintot fizettek SZÖVEGSZERKESZTÉSÉRT – a fizika-kémia kísérleteket tartalmazó munkafüzeteket kellett “szövegszerkeszteni”- a mellékelt vizsgálati jegyzőkönyv megjegyzi, hogy ez azért is furcsa, mert általában pdf fájlban adták le az anyagot)
  • szükségtelen beszerzések ( pl. 43X vettek elvileg “tanteremfoglaltság szoftvert” 20-20 millióért, illetve eleve kérdéses, hogy miért kellett 43 X megiratni a munkafüzeteket 20-20 millióért és miért kellett mindegyikről 20 millióért “benchmarking vizsgálatot” iratni
  • piaci ár többszörösébe került beszerzések (lásd fentebb)
  • részben vagy egészben már meglevő tartalom újbóli kifizetése (többször előfordult, hogy ugyanazt a munkafüzetet adták el úgy, hogy elvileg másik cég “írta”- előfordult, hogy elfelejtették átírni a város nevét is…
  • összeférhetetlenségi szabályok megsértése ( az egész ügy lényege: jól láthatóan egymástól nem független cégeket hívtak meg ajánlattételre)
  • informatikai beszerzések során a teljesíthetőség objektív feltételei hiányoznak (Szekszárdon pl úgy kötöttek szerződést a “tanteremfoglaltság szoftverre”, hogy a szerződéskötés és a határidő között csak néhány nap volt

A NAV tehát MÁR NEM GYANÚKÉNT, HANEM TÉNYKÉNT ÍR a fenti tényállásokról, de ez nem ad okot nagy örömre. EZ A HATÁROZAT UGYANIS MÁR A HARMADIK ÁTHELYEZÉSE AZ ÜGYNEK. Először ugyanis a “Nemzeti” “Nyomozóiroda” áttette a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósághoz BÜNSZÖVETKEZETBEN ELKÖVETETT KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS GYANÚJÁVAL:

 

Onnan átrakták a NAV Központi Nyomozó Irodájához, most pedig a NAV Dél-Dunántúli Bünügyi Igazgatóságához. Mint a forró krumplit, úgy dobálják az ügyet,… A “nyomozás” pedig már pár hónap múlva megtörtént a Miniszterelnökségen:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2018/02/3_2014_jelentés_mellékletek.pdf”]

érthetetlen, hogy a rendkívül súlyos TÉNYEK ellenére (a legutóbbi levél már nem is gyanúról beszél) miért nincsenek még gyanúsítások és őrizetbe vételek. Az időhúzás szándéka nyilvánvaló

Amit még tudni érdemes: az ügyben nyomoz az OLAF is, levélben fordultam Polthoz, hogy kaptak -e már eredményt is. Ha a válasza megérkezett, közzéteszem.

 

Melléklet:

Jelentés Öveges Programról